Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Medijana usvojila rebalans budžeta: Veće uštede i podrška za roditelje i obrazovne ustanove

rssBookmark and Share

Medijana gradska opština 21.10.2024. Južna Srbija Info - redakcija

Na sednici Skupštine Gradske opštine Medijana usvojen je rebalans budžeta, koji obezbeđuje dodatna sredstva za podršku roditeljima i unapređenje obrazovnih ustanova na teritoriji opštine. Predsednik opštine, Mladen Đurić, izjavio je da je ovim budžetom napravljen značajan korak ka odgovornom upravljanju javnim finansijama, uz uštede od 26 miliona dinara.

Foto: GO Medijana
Foto: GO Medijana

„Kao što smo obećali, preuzimanjem odgovornosti za vođenje opštine, radimo na tome da pokažemo da može i mora drugačije. Ove uštede su rezultat našeg odgovornog odnosa prema novcu poreskih obveznika,“ naglasio je Đurić.

Jedna od najvažnijih mera je podrška roditeljima 1.100 đaka prvaka, koji će dobiti jednokratnu pomoć od 10.000 dinara. Pored toga, povećane su i studentske stipendije iz Fonda Sveta Petka, sa dosadašnjih 11.500 dinara na 15.000 dinara, kako bi se zadržali studenti sa teritorije opštine.

Dodatna sredstva iz rebalansa biće usmerena na unapređenje školskih ustanova. Planirano je finansiranje kupovine belih tabli za jednu od osnovnih škola, kao i pomoć školama kojima je potrebno poboljšanje videonadzora.

Uštede su postignute smanjenjem troškova na više pozicija, uključujući troškove za gorivo za predsednika opštine i predsednika skupštine, čime je ukupno uštedeno 8 miliona dinara.

Opozicija je kritikovala ovaj pristup, tvrdeći da uštede nisu rezultat efikasnog upravljanja već neisplaćivanja obaveza i odlaganja kulturnih i drugih manifestacija. Bivši predsednik opštine, Nebojša Kocić, poručio je da ukidanje manifestacija nije prava ušteda i da se mora bolje upravljati javnim novcem.

Na sednici je takođe izabran novi član Veća Gradske opštine Medijana. Na mesto Milene Vakić, koja je podnela ostavku, izabran je diplomirani pravnik Luka Cvetković.

 

 

 


#   škole   budžet   Medijana gradska opština   roditelji   rebalans   Nebojša Kocić
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima