Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Niš: Otkriven spomenik Dejanu Mitiću heroju sa Košara

rssBookmark and Share

Niš 10.06.2024. Južna Srbija Info - redakcija

Ispred osnovne škole "Prvi maj" u Trupalu danas je održana svečana ceremonija otkrivanja spomenika vodniku Dejanu Mitiću iz ovog mesta.

Niš: Otkriven spomenik Dejanu Mitiću heroju sa Košara

Na današnji dan, sa posebnom počitovanjem i sećanjem na njegovu hrabrost i žrtvu, vodnik Dejan Mitić je postao neizbrisivi deo identiteta Trupala i njegovih žitelja. On je junački braneći reon karaule Košare, 16. aprila 1999. godine, preko dvadeset i pet godina nakon svog odlaska, ostavio neizmeran doprinos svojoj zajednici i otadžbini.

Spomenik, koji je danas otkriven u prisustvu porodice, rodbine Dejana Mitića i njegovih meštana, svedoči o veličini njegovog života i žrtve. Visoke delegacije Vlade Republike Srbije, Gradske opštine Crveni Krst i boračkih udruženja i organizacija, prisustvovale su ceremoniji i odale poštu jednom od najistaknutijih sinova ove zemlje.

U ime Vlade Republike Srbije, venac na spomenik Dejanu Mitiću položio je Đorđe Todorov, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Prisutnima se obratio i legendarni ratni komandant prištinskog korpusa general-pukovnik Vladimir Lazarević koji je pročitao deo svog ratnog dnevnika iz doba pogibije vodnika Dejana Mitića, deleći sa okupljenima jedan od najtužnijih i najveličanstvenijih momenata u istoriji njihove zajednice.

Ova svečanost predstavlja ne samo početak novog poglavlja u istoriji Trupala, već i potvrdu njihovog neumornog duha i spremnosti da pamte i čuvaju svoje heroje, čuvajući njihovo nasleđe za buduće generacije.


#   Niš   spomenik   Crveni Krst gradska opština   Trupale   Dejan Mitić   Bitka na Košarama
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima