Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Formirana nova vlast na Medijani - obećavaju "rezanje" troškova

rssBookmark and Share

Niš 23.07.2024. V.Milićević Glas juga, Z.S. Južna Srbija Info

Na konstitutivnoj sednici Skupštine Gradske opštine Medijana, za novog predsednika Skupštine izabran je softverski inženjer Miloš Bošković, nosilac liste „Biramo Niš“, izveštava portal Glas Juga.

Foto: Glas Juga
Foto: Glas Juga

Njegov zamenik je diplomirani inženjer mašinstva Dragan Maslaković iz Grupe građana „Dr Dragan Milić“, dok je sekretar Miodrag Grujović, diplomirani pravnik, takođe iz koalicije „Biramo Niš – Biramo Medijanu“. Svi predlozi izglasani su sa 16 glasova „za“ i 11 „protiv“.
Jedan od glavnih ciljeva novog rukovodstva Skupštine Gradske opštine Medijana, po rečima novoizabranog predsednika Miloša Boškovića, biće podjednaka zastupljenost svih odbornika i što više javnih debata i razgovora. Bošković je dodao da za demokratsko društvo mora postojati razgovor.

„Kada se najmanje slažemo, trebalo bi da razgovaramo. Mi smo ovde da služimo građanima u korist javnog interesa i opravdamo poverenje i očekivanja onih, u čije ime smo ovde.“

Bošković je izrazio nadu da će Skupština Gradske opštine Medijana biti pozitivan primer za celu Srbiju i da će odbornici međusobno poštovati jedni druge, što će, nada se, slediti i drugi gradovi i opštine u zemlji.

„Postoje naznake da je prethodno rukovodstvo imalo mnogo problema u vezi sa trošenjem sredstava. Trošeno je na sve i svašta, i to će biti naš glavni fokus čim krenemo ozbiljnije da radimo. Znam da su građani željni da vide promene odmah. Ne može se sve promeniti preko noći, ali moramo makar simbolično pokazati da smo počeli sa promenama. Od septembra očekujem da budemo operativniji i da radimo ozbiljnije. Molim građane za razumevanje – ako radimo brzo, biće i kuso. Tek smo na početku“, izjavio je Bošković.

Novi predsednik Skupštine Medijane takođe je istakao da će se rukovodstvo fokusirati na komunalne probleme, u skladu sa nadležnostima Opštine, kao i na ravnopravnost svih odbornika bez obzira na stranačku pripadnost.

Jedan od prvih koraka koje planiraju je prodaja službenog automobila „škoda superb“ putem licitacije.

„To je ozbiljan auto, drumska krstarica velike kubikaže. Takvo vozilo je pogodno za vožnje od preko 200 kilometara, dok Medijanu možete preći biciklom za 15 minuta. Izuzetno se radujem predlogu doktora Milića da prodamo taj auto na licitaciji. Postoje prepreke da se to tehnički izvede, ali nadam se da ćemo ih rešiti. U najmanjoj opštini Niša, službeni auto te veličine nije potreban. Hajde da se vozimo javnim prevozom, pešaka, privatnim kolima ili biciklom“, poručio je Bošković.

Kako je najavljeno, sledeća sednica Skupštine Gradske opštine Medijana u novom sazivu biće održana 30. jula 2024. godine kada će biti izabran novi predsednik Opštine.

“Iza nove skupštinske većine je 16 odbornika, nema podela, radimo kao jedan tim i verujem da je ovo prvi korak bolje budućnosti GO Medijana”, rekao je budući predsednik opštine Mladen Đurić i najavio brutalnu racionalizaciju.

Novu vlast očekuje racionalizacija opštine.

“Želimo da utvrdimo šta je sve kupljeno, šta je sve urađeno. Ono što smo mi obećali, a tiče se smanjena troškova, sprovešćemo u delo, a to su razne komisije, čuvene škode, broj savetnika. Reprezentacija će biti 0, svaki većnik, uključujući i predsednika Opštine neće imati službeni telefon i službenu karticu.  To su male uštede, ali velika poruka. Nismo došli da menjamo sistem, već da menjamo sebe i u tome ćemo istrajati”, kazao je Đurić.

Na sednici su potvrđeni mandati 27 odbornika. SNS i njeni koalicioni partneri imaju 11 odbornika u Medijani, Grupa građana „Dr Dragan Milić“ osam, „Biramo Medijanu“ šest, dok „Ujedinjeni – Nada za Niš“ ima dva mandata.

Nebojša Kocić: Mi smo pobednici ovih izbora

Dosadašnji predsednik Gradske opštine Medijana Nebojša Kocić rekao je da će koalicija okupljena oko SNS biti konstruktivna opozicija.

“Mi smo pobedili, naša koalicija je osvojila najveći broj glasova. Imamo 11 odbornika, druga 8, treća 6, četvrta dva. Nama su Nišlije poklonile skoro 40 posto glasova poverenja, dok su se svi ostali zbrojili da bi napravili većinu. Bićemo konstruktivna opozicija. Mi smo ovde da radimo u interesu građana, sve što je dobro mi ćemo pohvaliti, šti nije mi ćemo kritikovati”, kazao je Kocić.

Milić: Vidite, može doći do promene na kulturan i pristojan način
Dr Dragan Milić rekao je da je formiranje vlasti u opštini Medijana u Nišu dokaz da promena može da se desi na miran, kulturan i civilizovan način.

“Vidite ništa se specijalno nije desilo, neće se sruštiti svet i to je poruka svima ostalima, da je vlast smenljiva i da treba da bude smenljiva i da je to nešto što treba da bude normalno u Srbiji”, poručio je Milić.
Govoreći o tome šta će promeniti kazao je da neće biti bahati, građani Medijane će se pitati za najvažnije potrebe, a kao najbitniju stvar je istakao da njima koreni nisu u Beogradu.

Biografije novog rukovodstva

Miloš Bošković
Rođen 1985. godine u Nišu, Bošković je odrastao na Bulevaru Nemanjića, gde i sada živi. Završio je Gimnaziju “Bora Stanković”, a potom osnovne studije iz računarstva na Elektronskom fakultetu u Nišu, gde je stekao i master diplomu. Tokom studija bio je na Erazmus razmeni u Velikoj Britaniji, Grčkoj i Španiji. Od 2016. do 2018. bio je narodni poslanik i pokretač inicijative “Ne damo niški aerodrom”. Bošković je dugogodišnji aktivista sa fokusom na komunalne probleme u Nišu, a već 12 godina radi u privatnom sektoru kao softverski inženjer za razvoj veb-aplikacija.

Dragan Maslaković
Maslaković je rođen 1972. godine. Završio je Gimnaziju “Svetozar Marković” i Mašinski fakultet u Nišu, gde je stekao zvanje diplomiranog inženjera mašinstva. Započeo je karijeru u JKP Mediana, gde je radio na različitim pozicijama: od inženjera održavanja vozila (2008-2011), preko rukovodioca Službe logistike (2011-2013), do direktora Sektora upravljanja otpadom (2013-2022). Od 2022. do 2024. bio je vodeći inženjer za održivi razvoj.

Miodrag Grujović
Rođen 1977. godine, Grujović je diplomirani pravnik. Karijeru je započeo 2003. godine u Opštinskom sudu u Nišu kao sudijski pripravnik, a 2005. postao je sudijski pomoćnik vanpretresnog krivičnog veća. Od 2006. do 2009. bio je sekretar Opštinskog suda, nakon čega je postao sudijski pomoćnik u Višem sudu. Kao koordinator Centra za medijaciju u Nišu od 2008, izabran je 2010. za sudiju niškog Osnovnog suda. Od 2012. do 2023. bio je javni izvršitelj i predsednik Izvršnog odbora Komore javnih izvršitelja Srbije. Rešenjem Ministarstva pravde 2023. godine, na sopstveni zahtev, prestao je da obavlja ovu delatnost.


#   Niš   Medijana gradska opština   Miloš Bošković   Nebojša Kocić   lokalni izbori 2024   Grupa građana Dr Dragan Milić
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima