Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Grupa građana „Dr Dragan Milić” ponovo uložila žalbu Višem sudu zbog odbijanja GIK-a na prigovore

rssBookmark and Share

Niš 10.07.2024. Z. Stojnić, Južna Srbija Info

Grupa građana „Dr Dragan Milić” nastavila je pravnu borbu protiv odluke Gradske izborne komisije (GIK) Niša, koja je odbila njihov prigovor na ukupni izveštaj o rezultatima izbora za odbornike Skupštine Grada Niša.

Foto: Južna Srbija Info
Foto: Južna Srbija Info

Pravni tim ove grupe predao je žalbu Višem sudu u Nišu u utorak, 9. jula, tražeći poništenje odluke GIK-a.

Prema saopštenju ove grupe građana, žalba se temelji na tvrdnji da je rešenje GIK-a nezakonito i nepravilno. Šef izbornog štaba Mladen Đurić navodi da komisija nije pravilno primenjivala zakone, propise i pravne akte.

"GIK svojim pravnim i faktičkim radnjama prekršila odredbu iz člana 25. Zakona o lokalnim izborima koja propisuje da se ovo telo stara o zakonitom sprovođenju lokalnih izbora, i zato je rešenje od 6. jula nezakonit" izjavio je Đurić.

U žalbi se navodi da je Gradska izborna komisija donela rešenje zasnovano na pogrešnoj oceni dokaza i da nije pravilno razmatrala navode iz prigovora. Umesto toga, prema Đuriću, komisija je a priori odbila prigovor kao neosnovan, što je rezultiralo nezakonitim rešenjem.

Ovo nije prvi put da GIK odbija prigovore opozicije, a iz opozicionih redova su ranije izjavili da komisija prigovore odbija „po automatizmu”, što dodatno izaziva sumnju u zakonitost i nepristrasnost njihovih odluka.

Ovaj slučaj nije izolovan i reflektuje širi problem u sprovođenju izbora i funkcionisanju izbornih komisija u Srbiji. Brojni prigovori na neregularnosti tokom izbornog procesa, kao i sumnje u nepristrasnost izbornih tela, naglašavaju potrebu za reformom izbornog sistema i jačanje pravne zaštite biračkih prava.

Grupa građana „Dr Dragan Milić” nastavlja svoju pravnu borbu u nadi da će Viši sud u Nišu prepoznati nepravilnosti u radu GIK-a i doneti odluku koja će osigurati zakonitost izbornog procesa. Ovaj slučaj bi mogao postaviti presedan za buduće izbore i način na koji se rešavaju sporovi vezani za izborne rezultate.

Borba grupe građana „Dr Dragan Milić” za poništenje odluke GIK-a nije samo pitanje ispravljanja potencijalnih nepravilnosti na lokalnim izborima, već i pitanje jačanja demokratskih procesa i poverenja građana u izborni sistem. U narednim danima, oči javnosti biće uprte u Viši sud u Nišu, čija odluka može imati dalekosežne posledice po izborni sistem u Srbiji.

 

 

 


#   Niš   viši sud   GIK   lokalni izbori 2024   Grupa građana Dr Dragan Milić
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima