Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Preminuo istaknuti niški saksofonista i džez muzičar Rista Trajković

rssBookmark and Share

Niš 17.07.2024. Južna Srbija Info - redakcija

U Nišu je u 76. godini života preminuo Rista Trajković, istaknuti džez muzičar i jedan od najcenjenijih saksofonista ovog grada.

Foto: Fejsbuk  R.T.
Foto: Fejsbuk R.T.

Rođen 1948. godine u Aranđelovcu, Rista je svoju muzičku karijeru gradio širom Evrope, ostavljajući dubok trag u svetu džeza.

Rista je svoje obrazovanje započeo u Nišu, gde je završio osnovnu i srednju školu. Nakon toga, nastavio je svoje muzičko obrazovanje na Muzičkoj akademiji u Beogradu, gde je studirao flautu kod profesora Miodraga Azanjca. Magistrirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, specijalizirajući se za saksofon.

Tokom svoje bogate karijere, Rista Trajković je bio član prestižnih džez sastava širom Evrope. Bio je osnivač Zagrebačkog džez seksteta i član zagrebačkog Vind kvarteta sa Sašom Nestorovićem. Svoj doprinos džez sceni davao je kao član orkestara Radio-televizije Zagreb i Radio-televizije Sarajevo, a od 1976. godine bio je deo evropskog Big benda.

Od 1984. godine, Rista se vratio u Niš, gde je postao član Naisus Big benda i Nišvil Big benda. Takođe je bio angažovan u sastavima Afro džez samit i Etno connection u Rimu. Osnivanjem Škole saksofona 1995. godine, Rista je podsticao i razvijao mlade talente, ostavljajući neizbrisiv trag u muzičkom obrazovanju.

Sa svojim muzičkim umećem, Rista je nastupao sa brojnim svetski poznatim muzičarima poput Jildiz Ibrahimovom, Hildom Kazasijan, Dženifer O’Koneli, Ljubomirom Denevom i drugima. Bio je i saradnik atinskog Big benda mladih.

Pored muzičkih dostignuća, Ristina životna priča je zabeležena i u video formi od strane agencije Helloanimation pre pet godina. Opelo će biti održano u četvrtak, 18. jula 2024. godine na Novom groblju u Nišu, sa početkom u 13:30, a sahrana u 14 sati.

Rista Trajković će ostati zapamćen kao virtuozni saksofonista i velikan džez scene, čije će nasleđe i dalje živeti kroz njegovu muziku i uticaj na generacije muzičara.

 


#   Niš   muzičar   džez   In memoriam   Rista Trajković saksofon   saksofon
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima