Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Формирана нова власт на Медијани - обећавају "резање" трошкова

rssBookmark and Share

Ниш 23.07.2024. В.Милићевић Глас југа, З.С. Јужна Србија Инфо

На конститутивној седници Скупштине Градске општине Медијана, за новог председника Скупштине изабран је софтверски инжењер Милош Бошковић, носилац листе „Бирамо Ниш“, извештава портал Глас Југа.

Фото: Глас Југа
Фото: Глас Југа

Његов заменик је дипломирани инжењер машинства Драган Маслаковић из Групе грађана „Др Драган Милић“, док је секретар Миодраг Грујовић, дипломирани правник, такође из коалиције „Бирамо Ниш – Бирамо Медијану“. Сви предлози изгласани су са 16 гласова „за“ и 11 „против“.
Један од главних циљева новог руководства Скупштине Градске општине Медијана, по речима новоизабраног председника Милоша Бошковића, биће подједнака заступљеност свих одборника и што више јавних дебата и разговора. Бошковић је додао да за демократско друштво мора постојати разговор.

„Када се најмање слажемо, требало би да разговарамо. Ми смо овде да служимо грађанима у корист јавног интереса и оправдамо поверење и очекивања оних, у чије име смо овде.“

Бошковић је изразио наду да ће Скупштина Градске општине Медијана бити позитиван пример за целу Србију и да ће одборници међусобно поштовати једни друге, што ће, нада се, следити и други градови и општине у земљи.

„Постоје назнаке да је претходно руководство имало много проблема у вези са трошењем средстава. Трошено је на све и свашта, и то ће бити наш главни фокус чим кренемо озбиљније да радимо. Знам да су грађани жељни да виде промене одмах. Не може се све променити преко ноћи, али морамо макар симболично показати да смо почели са променама. Од септембра очекујем да будемо оперативнији и да радимо озбиљније. Молим грађане за разумевање – ако радимо брзо, биће и кусо. Тек смо на почетку“, изјавио је Бошковић.

Нови председник Скупштине Медијане такође је истакао да ће се руководство фокусирати на комуналне проблеме, у складу са надлежностима Општине, као и на равноправност свих одборника без обзира на страначку припадност.

Један од првих корака које планирају је продаја службеног аутомобила „шкода суперб“ путем лицитације.

„То је озбиљан ауто, друмска крстарица велике кубикаже. Такво возило је погодно за вожње од преко 200 километара, док Медијану можете прећи бициклом за 15 минута. Изузетно се радујем предлогу доктора Милића да продамо тај ауто на лицитацији. Постоје препреке да се то технички изведе, али надам се да ћемо их решити. У најмањој општини Ниша, службени ауто те величине није потребан. Хајде да се возимо јавним превозом, пешака, приватним колима или бициклом“, поручио је Бошковић.

Како је најављено, следећа седница Скупштине Градске општине Медијана у новом сазиву биће одржана 30. јула 2024. године када ће бити изабран нови председник Општине.

“Иза нове скупштинске већине је 16 одборника, нема подела, радимо као један тим и верујем да је ово први корак боље будућности ГО Медијана”, рекао је будући председник општине Младен Ђурић и најавио бруталну рационализацију.

Нову власт очекује рационализација општине.

“Желимо да утврдимо шта је све купљено, шта је све урађено. Оно што смо ми обећали, а тиче се смањена трошкова, спровешћемо у дело, а то су разне комисије, чувене шкоде, број саветника. Репрезентација ће бити 0, сваки већник, укључујући и председника Општине неће имати службени телефон и службену картицу.  То су мале уштеде, али велика порука. Нисмо дошли да мењамо систем, већ да мењамо себе и у томе ћемо истрајати”, казао је Ђурић.

На седници су потврђени мандати 27 одборника. СНС и њени коалициони партнери имају 11 одборника у Медијани, Група грађана „Др Драган Милић“ осам, „Бирамо Медијану“ шест, док „Уједињени – Нада за Ниш“ има два мандата.

Небојша Коцић: Ми смо победници ових избора

Досадашњи председник Градске општине Медијана Небојша Коцић рекао је да ће коалиција окупљена око СНС бити конструктивна опозиција.

“Ми смо победили, наша коалиција је освојила највећи број гласова. Имамо 11 одборника, друга 8, трећа 6, четврта два. Нама су Нишлије поклониле скоро 40 посто гласова поверења, док су се сви остали збројили да би направили већину. Бићемо конструктивна опозиција. Ми смо овде да радимо у интересу грађана, све што је добро ми ћемо похвалити, шти није ми ћемо критиковати”, казао је Коцић.

Милић: Видите, може доћи до промене на културан и пристојан начин
Др Драган Милић рекао је да је формирање власти у општини Медијана у Нишу доказ да промена може да се деси на миран, културан и цивилизован начин.

“Видите ништа се специјално није десило, неће се сруштити свет и то је порука свима осталима, да је власт сменљива и да треба да буде сменљива и да је то нешто што треба да буде нормално у Србији”, поручио је Милић.
Говорећи о томе шта ће променити казао је да неће бити бахати, грађани Медијане ће се питати за најважније потребе, а као најбитнију ствар је истакао да њима корени нису у Београду.

Биографије новог руководства

Милош Бошковић
Рођен 1985. године у Нишу, Бошковић је одрастао на Булевару Немањића, где и сада живи. Завршио је Гимназију “Бора Станковић”, а потом основне студије из рачунарства на Електронском факултету у Нишу, где је стекао и мастер диплому. Током студија био је на Еразмус размени у Великој Британији, Грчкој и Шпанији. Од 2016. до 2018. био је народни посланик и покретач иницијативе “Не дамо нишки аеродром”. Бошковић је дугогодишњи активиста са фокусом на комуналне проблеме у Нишу, а већ 12 година ради у приватном сектору као софтверски инжењер за развој веб-апликација.

Драган Маслаковић
Маслаковић је рођен 1972. године. Завршио је Гимназију “Светозар Марковић” и Машински факултет у Нишу, где је стекао звање дипломираног инжењера машинства. Започео је каријеру у ЈКП Медиана, где је радио на различитим позицијама: од инжењера одржавања возила (2008-2011), преко руководиоца Службе логистике (2011-2013), до директора Сектора управљања отпадом (2013-2022). Од 2022. до 2024. био је водећи инжењер за одрживи развој.

Миодраг Грујовић
Рођен 1977. године, Грујовић је дипломирани правник. Каријеру је започео 2003. године у Општинском суду у Нишу као судијски приправник, а 2005. постао је судијски помоћник ванпретресног кривичног већа. Од 2006. до 2009. био је секретар Општинског суда, након чега је постао судијски помоћник у Вишем суду. Као координатор Центра за медијацију у Нишу од 2008, изабран је 2010. за судију нишког Основног суда. Од 2012. до 2023. био је јавни извршитељ и председник Извршног одбора Коморе јавних извршитеља Србије. Решењем Министарства правде 2023. године, на сопствени захтев, престао је да обавља ову делатност.


#   Ниш   Медијана градска општина   Милош Бошковић   Небојша Коцић   локални избори 2024   Група грађана Др Драган Милић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима