Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Група грађана „Др Драган Милић” поново уложила жалбу Вишем суду због одбијања ГИК-а на приговоре

rssBookmark and Share

Ниш 10.07.2024. З. Стојнић, Јужна Србија Инфо

Група грађана „Др Драган Милић” наставила је правну борбу против одлуке Градске изборне комисије (ГИК) Ниша, која је одбила њихов приговор на укупни извештај о резултатима избора за одборнике Скупштине Града Ниша.

Фото: Јужна Србија Инфо
Фото: Јужна Србија Инфо

Правни тим ове групе предао је жалбу Вишем суду у Нишу у уторак, 9. јула, тражећи поништење одлуке ГИК-а.

Према саопштењу ове групе грађана, жалба се темељи на тврдњи да је решење ГИК-а незаконито и неправилно. Шеф изборног штаба Младен Ђурић наводи да комисија није правилно примењивала законе, прописе и правне акте.

"ГИК својим правним и фактичким радњама прекршила одредбу из члана 25. Закона о локалним изборима која прописује да се ово тело стара о законитом спровођењу локалних избора, и зато је решење од 6. јула незаконит" изјавио је Ђурић.

У жалби се наводи да је Градска изборна комисија донела решење засновано на погрешној оцени доказа и да није правилно разматрала наводе из приговора. Уместо тога, према Ђурићу, комисија је а приори одбила приговор као неоснован, што је резултирало незаконитим решењем.

Ово није први пут да ГИК одбија приговоре опозиције, а из опозиционих редова су раније изјавили да комисија приговоре одбија „по аутоматизму”, што додатно изазива сумњу у законитост и непристрасност њихових одлука.

Овај случај није изолован и рефлектује шири проблем у спровођењу избора и функционисању изборних комисија у Србији. Бројни приговори на нерегуларности током изборног процеса, као и сумње у непристрасност изборних тела, наглашавају потребу за реформом изборног система и јачање правне заштите бирачких права.

Група грађана „Др Драган Милић” наставља своју правну борбу у нади да ће Виши суд у Нишу препознати неправилности у раду ГИК-а и донети одлуку која ће осигурати законитост изборног процеса. Овај случај би могао поставити преседан за будуће изборе и начин на који се решавају спорови везани за изборне резултате.

Борба групе грађана „Др Драган Милић” за поништење одлуке ГИК-а није само питање исправљања потенцијалних неправилности на локалним изборима, већ и питање јачања демократских процеса и поверења грађана у изборни систем. У наредним данима, очи јавности биће упрте у Виши суд у Нишу, чија одлука може имати далекосежне последице по изборни систем у Србији.

 

 

 


#   Ниш   виши суд   ГИК   локални избори 2024   Група грађана Др Драган Милић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима