Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Поништени прелиминарни резултати избора у Нишу - ГИК ангажовао фирму "BIG Data Tehnology" да поново обради податке

rssBookmark and Share

Ниш 25.06.2024. БЕТА, Данас, Јужна Србија Инфо

Градска изборна комисија (ГИК) у Нишу поништила је прелиминарне резултате избора објављене 3. јуна, након приговора коалиције "Бирамо Ниш". ГИК је наложила фирми "BIG Data Tehnology" да обради податке са свих 197 бирачких места и предложи нове прелиминарне резултате, информише агенција БЕТА, преноси лист Данас.

Фото: Јужна Србија Инфо архива
Фото: Јужна Србија Инфо архива

Опозиција је указала на математичке грешке и нелогичности у претходним резултатима. Милош Нешић из коалиције "Бирамо Ниш" изјавио је да је ГИК делимично признао грешке, али није адекватно исправио ситуацију, те и даље траже отварање свих џакова са бирачким материјалом и поновни преброј гласова.

Извор: Бета, преноси лист Данас

Комплетан текст можете прочитати у листу Данас

https://www.danas.rs/vesti/drustvo/gik-nis-preliminarni-rezultati-izbora/

ГИК у Нишу поништила прелиминарне резултате избора


Град Ниш остао је без прелиминарних изборних резултата које је Градска изборна комисија (ГИК) објавила 3. јуна, пошто је ГИК на седници одржаној минулог викенда поништила одлуку о томе.

ГИК је истовремено наложила фирми „БИГ Дата Технологy“ да обради податке са свих 197 бирачких места и да на основу тога предложи ГИК-у доношење нове одлуке о утврђивању прелиминарних резултата избора за одборника у нишкој Скупштини.

По речима представника опозиције ГИК је тиме, само делимично усвојила приговор коалиције „Бирамо Ниш“.

Подносила изборне листе коалиције „Бирамо Ниш“, Милош Нешић, казао је за агенцију Бета да је та коалиција тражила од ГИК-а да отвори свих 197 џакова и да утврди који су тачни резултати, јер, како је навео, у прелиминарним резултатима има математички нетачних резултата, као и нелогичности и материјалних грешака.

„Они то нису желели да ураде већ су затражили од фирме „БИГ Дата Технологy“ да утврди тачне резултате. Они су тиме признали да њихови прелиманарни резултати нетачни“, истакао је Нешић.

Према његовим речима, у прелиминарним резултатима ГИК-а постоје нетачни збирови, а између осталог не постоји „поклапање“ збира изашлих бирача по листама, са укупним бројем бирача који су изашли на изборе.

Нешић је рекао да је у одлуци ГИК-а било наведено да у Нишу живи 226.274 особа са правом гласа, у Одлуци о одређивању коначног броја бирача и у решењу Министарства државне управе наведено је да у Нишу право гласа има 226.268 људи.

„Ми се сада питамо како је могуће да нетачно рачуна апликација која је плаћена 5.000 евра. Одлуком да рачунарска фирма одреди тачне прелиминарне резултате ГИК се још више упетљала и направила себи још већи проблем“, нагласио је Нешић.

Он је казао да је захтев опозиције да се због математичких и материјалних грешака у одлуци о прелиминарним резултатима поново отворе џакови са бирачким материјалом и поново преброје гласови, један од приговора које је ГИК делимично усвојила и тако признала своју грешку, али је није исправила на ваљани начин.


#   Ниш   Лист Данас   ГИК   локални избори 2024   Бирамо Ниш коалиција
@OnlineDanas @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима