Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Преминуо истакнути нишки саксофониста и џез музичар Риста Трајковић

rssBookmark and Share

Ниш 17.07.2024. Јужна Србија Инфо - редакција

У Нишу је у 76. години живота преминуо Риста Трајковић, истакнути џез музичар и један од најцењенијих саксофониста овог града.

Фото: Фејсбук  Р.Т.
Фото: Фејсбук Р.Т.

Рођен 1948. године у Аранђеловцу, Риста је своју музичку каријеру градио широм Европе, остављајући дубок траг у свету џеза.

Риста је своје образовање започео у Нишу, где је завршио основну и средњу школу. Након тога, наставио је своје музичко образовање на Музичкој академији у Београду, где је студирао флауту код професора Миодрага Азањца. Магистрирао је на Музичкој академији у Загребу, специјализирајући се за саксофон.

Током своје богате каријере, Риста Трајковић је био члан престижних џез састава широм Европе. Био је оснивач Загребачког џез секстета и члан загребачког Винд квартета са Сашом Несторовићем. Свој допринос џез сцени давао је као члан оркестара Радио-телевизије Загреб и Радио-телевизије Сарајево, а од 1976. године био је део европског Биг бенда.

Од 1984. године, Риста се вратио у Ниш, где је постао члан Наисус Биг бенда и Нишвил Биг бенда. Такође је био ангажован у саставима Афро џез самит и Етно цоннецтион у Риму. Оснивањем Школе саксофона 1995. године, Риста је подстицао и развијао младе таленте, остављајући неизбрисив траг у музичком образовању.

Са својим музичким умећем, Риста је наступао са бројним светски познатим музичарима попут Јилдиз Ибрахимовом, Хилдом Казасијан, Џенифер О’Конели, Љубомиром Деневом и другима. Био је и сарадник атинског Биг бенда младих.

Поред музичких достигнућа, Ристина животна прича је забележена и у видео форми од стране агенције Хеллоаниматион пре пет година. Опело ће бити одржано у четвртак, 18. јула 2024. године на Новом гробљу у Нишу, са почетком у 13:30, а сахрана у 14 сати.

Риста Трајковић ће остати запамћен као виртуозни саксофониста и великан џез сцене, чије ће наслеђе и даље живети кроз његову музику и утицај на генерације музичара.

 


#   Ниш   музичар   џез   In memoriam   Риста Трајковић саксофон   саксофон
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима