Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Инцидент у фабрици „Јура“ у Лесковцу, менаџер бацао столице на раднице: Симптом дубљег проблема у радничким правима?

rssBookmark and Share

Лесковац 27.09.2024. З. Стојнић, Јужна Србија Инфо

Данашњи инцидент у лесковачкој фабрици „Јура“, у којем је корејски менаџер физички напао раднице, бацајући столице на њих, изазвао је узнемирење у јавности и указао на дубоке и дуготрајне проблеме у односима између радника и управе у мултинационалним компанијама које послују у Србији.

Инцидент у фабрици „Јура“ у Лесковцу, менаџер бацао столице на раднице: Симптом дубљег проблема у радничким правима?

Овај догађај није само изолован случај, већ симптом ширег проблема који обухвата недостатак адекватне заштите радничких права, лоше радне услове и недовољну државну контролу.

Економски раст по цену радничких права?

Фабрика „Јура“, као и многе друге компаније које су дошле у Србију у оквиру подстицаја за страни капитал, представља парадокс савремене економске политике. Са једне стране, долазак оваквих компанија донело је нова радна места у регионима попут Лесковца, где је привредна активност већ годинама у паду. Са друге стране, то се често дешава по цену достојанства и здравља радника.

Компаније попут „Јуре“ уживају подстицаје у виду субвенција, повластица и повољних услова за пословање, али многи радници тврде да су изложени тешким условима рада, ниским платама и непримереном понашању руководства. Овај последњи инцидент, у којем је менаџер физички напао раднице, само је један од многих примера где је потребно отворити питање улоге државе у заштити радничких права.

Институционални одговор – Да ли су радници довољно заштићени?

У случајевима попут овог, често се поставља питање колико су радници у Србији заиста заштићени. Иако Закон о раду прописује мере заштите од злостављања на радном месту, реалност је често другачија. Радници, посебно у фабрикама које послују у мање развијеним регионима, често немају приступ правној заштити или су подложни претњама губитком посла ако покушају да пријаве неправилности.

Самостални синдикати, попут оног у „Јури“, упозоравају на то да је овакво понашање менаџера системски проблем, који произилази из непоштовања радничких права на свим нивоима. Они траже оштрије мере против руководилаца који крше законе, али и одговорност компаније у целини. Такође, истичу да је неопходно увођење нулте толеранције према сваком облику насиља и злостављања на радном месту.

Шира друштвена одговорност

У случају „Јуре“, одговорност не лежи само на појединцу који је починио инцидент, већ и на систему који омогућава овакве услове рада. Мултинационалне компаније у Србији су често похваљене због својих улагања и запошљавања, али је потребно да се посвети више пажње томе како третирају своје запослене. Одговорност је и на држави да успостави ефикасан систем инспекције рада који ће осигурати да се закони о заштити радника заиста примењују.

Утицај на радничке покрете у Србији

Овај инцидент може имати значајан утицај на радничке покрете и синдикате у Србији. Радници „Јуре“ су већ најавили подношење кривичне пријаве и траже хитне мере од стране компаније. Ако дође до ефикасне реакције, овај случај би могао постати преседан за остале раднике у Србији, који ће видети да је могуће изборити се за своја права. У супротном, уколико изостане правна реакција, радници ће изгубити поверење у институције и синдикате, што би могло довести до даљег слабљења радничких покрета у земљи.

Закључак

Инцидент у лесковачкој фабрици „Јура“ указује на озбиљне проблеме у радничкој заштити у Србији. Поред индивидуалне одговорности менаџера, потребно је анализирати шири контекст односа према радницима у мултинационалним компанијама и њихову повезаност са државном политиком према страним инвеститорима. Овај случај треба да служи као упозорење и позив на хитно унапређење радних услова и ефикаснију заштиту права радника у Србији.


#   Лесковац   Јура   синдикат   инцидент   физички напад
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима