Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Андрија Милошеић: Вратићемо стари сјај Филмским сусретима у Нишу

rssBookmark and Share

Ниш 19.08.2024. Јужна Србија Инфо - редакција

„Драго ми је што имам прилику да најавим 59. издање Филмских сусрета у Нишу, фестивала који је не само најстарији фестивал дугометражног играног филма у Србији, већ и једини фестивал који је посвећен онима који су срце и душа филма – глумцима., реко је наш познати глумац и уметнички директор Филмских сусрета у Нишу.

Фото: Андрија Милошевић Фејсбук
Фото: Андрија Милошевић Фејсбук

Морам признати да осећам и дозу треме у улози уметничког директора, јер је ово за све моје колеге глумце важан и посебно драг фестивал, баш због велике традиције коју има и свих тих великих имена која су ту била. Знате, ово је после Пулског, најстарији фестивал дугометражног играног филма у региону.

У сусрет великом јубилеју од 60 година желимо да овај фестивал поново заблиста пуним сјајем. У томе ће нам своју подршку пружити и моје бројне колеге, које ће на овогодишње издање доћи у великом броју. То је доказ да је овај фестивал и даље жив и важан за све нас и да је то место где се глумци осећају као код куће. 

Нишки Филмски сусрети су од самог почетка били више од фестивала, они су породица. То је место где се глумци окупљају, размењују искуства, инспиришу међусобно, покрећу нове пројекте. Све оно што се догађало на овом фестивалу, све награде и признања, анегдоте, све емоције које су овде подељене, заправо су одраз живота глумаца и свега што тај живот прати, са успонима и падовима, радостима и тугом. 

Програм овогодишњих сусрета је богат и разноврстан, са 12 филмова различитих жанрова у такмичарском програму и бројним пратећим догађајима. Поред глумаца из Србије, ту ће бити и наше колеге из региона, Француске и других делова света, као и бројни филмски аутори и продуценти. 

Ово је место где се слави филм, али и где се слави живот. Зато вас све позивам да нам се придружите и да заједно прославимо још једне нишке Филмске сусрете. Желим да овај фестивал, вођен љубављу према глуми и филму, постане још јачи и значајнији у будућности. И дубоко верујем да ће тако и бити.”

О 59. Фестивалу Филмски сусрети Ниш:

У суботу, 24. августа, на Летној позорници у Нишкој тврђави почињу 59. Филмски сусрети, фестивал глумачких остварења, најстарији филмски фестивал у Србији и један од најстаријих у региону. 

Овогодишње издање фестивала, који траје до 30. августа, окупиће бројне глумце и филмске ствараоце, са главним такмичарским програмом који чине 12 домаћих филмова. Глумци из тих филмова поклониће се у току седам дана фестивала нишкој публици. Фестивал отвара За данас толико Марка Ђорђевића, а затим следе филмови Недеља, Чувари формуле, Последњи стрелац, Мегдан: између воде и ватре, 78 дана, Хероји Халијарда, Сунце мамино, Руски конзул и Живи и здрави, док ће последње вечери бити приказани филмови Јорговани и Радничка класа иде у пакао.**
**Детаљан програм у прилогу

Прве вечери Фестивала Награда „Павле Вуисић” за изузетан допринос уметности глуме у домаћем филму  биће додељена Светозару Цветковићу. Осим Цветковићу, Награда „Павле Вуисић”  биће постхумно додељена и Жарку Лаушевићу, којем ће бити посвећен и округли сто у оквиру пратећег програма Филмских сусрета.

Богат пратећи програм укључује презентације књига, разговоре са глумцима, изложбе, као и пројекцију документарног филма Макса − од шибицара до краља, посвећеног трагично стадалом глумцу Драгану Максимовићу. Премијерено ће бити приказан и документарни филм о прошлогодишњој добитници Награде „Павле Вуисић” Мирјани Карановић редитеља Дарка Лунгулова.

Последње фестивалске вечери биће додељене званичне награде фестивала и приказана два гостујућа филма − кратки филм Андреја Шепетковског Служба, са Весном Тривалић у главној улози, и  документарни филм Изван времена – Биља Крстић у режији Бранке Бешевић Гајић.


#   Ниш   глумци   Филмски сусрети   Нишки културни центар   Биља Крстић   Андрија Милошевић глумац
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима