Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Филмски: "Хероји са Халијарда" спасавање америчких пилота

rssBookmark and Share

Ниш 28.08.2024. Јужна Србија Инфо - редакција

На Летњој позорници Филмских сусрета у Нишу, синоћ је приказан филм "Хероји са Халијарда" у режији Радоша Бајића, са Нелом Михаиловић у једној од главних улога. "Хероји са Халијарда" приказује спасавање више од 500 америчких пилота које су спровеле српске снаге предвођене генералом Дражом Михаиловићем, што је била највећа спасилачка операција америчких пилота у историји.

Фото. Званични трилер. ЈуТубе
Фото. Званични трилер. ЈуТубе

Филм отвара кратким документарним сегментом који приказује америчке ветеране из Другог светског рата и поставља питање зашто се о великој спасилачкој мисији, познатој као Операција Халијард, зна тако мало.

Нела Михаиловић је у интервјуу истакла емотивну димензију филма и значај фестивала "Филмски сусрети" за глумце и публику. О свом учешћу у филму изјавила је: „Ради се о емотивној и људској причи. Мислим да је најважније како ће публика доживети филм, а надам се да ће њихова очекивања бити испуњена.“

Такође је изразила љубав према фестивалу: „То је фестивал глумаца, наш фестивал. Ако помислимо на неки фестивал који нам је драг и на којем желимо да будемо део, то је свакако овај у Нишу.“

Михаиловић је посебно поменула Жарка Лушарића, истичући да је тужна због његовог одсуства, али и да његово наслеђе живи кроз успомене многих.

Филм "Хероји са Халијарда" приказује спасавање више од 500 америчких пилота које су спровеле српске снаге предвођене генералом Дражом Михаиловићем, што је била највећа спасилачка операција америчких пилота у историји. Радња прати причу три брата, који симболизују три политичка покрета тог времена и чији су животи растрзани сукобљеним идеологијама.

 

 

 


#   Ниш   глумци   филм   Филмски сусрети   хероји са Хилијарада
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима