Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Награђени филмови на ПроФиФесту у Прокупљу - најбољи кратки шпански играни филм "Лео"

rssBookmark and Share

Прокупље 15.09.2024. Јужна Србија Инфо - редакција

Доделом награда, специјалних признања и пројекцијом филмова, завршен је 13. ПроФиФест у организацији Фимлмског клуба Прокупље.

Љубитељи филма имали су прилику да погледају преко 30 филмова који су у Прокупље дошли из целог света, тако да су се на овогодишњем репертоару нашли филмови из Русије, Ирана, Босне и Херцеговине, као и бројних домаћих аутора.

Награђени филмови на ПроФиФесту у Прокупљу - најбољи кратки шпански играни филм "Лео"

Трочлани жири је радио у саставу Дејан Дабић, филмски критичар, Предраг Славковић, представник Дома културе, и Мохамед Синг, индијски редитељ.

За најбољи кратки играни филм на овогодишњем ПроФиФесту, проглашен је филм „Лео“ редитеља Sergia Postiga Cruza из Шпаније.

Специјална награда додељена је шведском редитељу Michaelu S.U.Nudsonа за филм „Canon“. Такође специјалном наградом награђен је и филм „Тhe Niht of moment“, редитеља из Ирана Allreza Rajeaiha.

Филм „Служба“ редитеља Андреја Шепетковског најбољи је у категорији домаћег филма, а специјална награда припала је такође домаћем редитељу Славиши Дробњаковићу за филм „The pain of others“(„Туђа бол“).

У категорији документарног филма награђен је филм „Mia San Mia“ редитеља из Босне и Херцеговине, Сабахета Џафице, док је за најбољи анимирани филм проглашен филм Eisentein and calavera, Алена Куликова из Русије.

У име иранског и руског аутора, награде су примили представници Иранске амбасаде и Руског дома у Србији.

Међу приказаним филмовима на завршној вечери Фестивала, публика је могла да види и филм „A Love Letter To Prokuplje“, младог Прокупчанина Јована Спасовића који живи у Норвешкој. Он је овом приликом рекао да је веома везан за свој родни град који је посебан на свој начин и да је филм посветио својим суграђанима, као и свима који нису имали прилику да га посете и упознају.

-За мене је учешће на овом фестивалу и захвалница која ми је додељена, од великог значаја, то је моја велика победа. Ово је мој први филм који сам режирао, а надам се да ће их бити још. Почаствован сам што је филм добио пажњу стручног жирија, поред великих светских конкурената, казао је Спасовић и додао да  реализација овог пројекта не би била могућа без огромне подршке његове породице, због чега јој је веома захвалан. Такође је истакао значај одржавања овог фестивала у Прокупљу, који чува културу филма и кинематографије у нашем граду.

Организатор Фестивала, Жикица Јовановић се овом приликом захвалио Министарству културе Републике Србије, Граду Прокупљу и Дому културе на подршци у реализацији Фестивала, као и свим учесницима, добитницима награда, који су својим присуством увеличали завршницу 13. ПроФиФеста у Прокупљу


#   Прокупље   филм   Дејан Дабић   документарни филм   Профи фест   кратки играни филм
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима