Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Перо Зубац, лауреат награде „Рамонда сербика” на 33. Књижевној колонији Сићево

rssBookmark and Share

Ниш 10.09.2024. Јужна Србија Инфо - редакција

Међународна 33. Књижевна колонија Сићево биће одржана од 17. до 22. септембра 2024. године у живописним пределима Сићевачке клисуре, недалеко од Ниша. Након завршетка Ликовне колоније, у задужбину „Надежде Петровић” усељавају се књижевници, настављајући дугогодишњу традицију окупљања уметника у Сићеву.

Фото: Наташа Колар
Фото: Наташа Колар

Ову манифестацију организује Нишки културни центар у сарадњи са Друштвом књижевника и књижевних преводилаца Ниша, под покровитељством Града Ниша и Министарства културе. Уз подршку Општине Нишка Бања и нишких институција културе, Књижевна колонија Сићево постаје место сусрета и дијалога књижевних стваралаца из Србије и широм света.

На овогодишњој Колонији, посебна част биће додељена Пери Зупцу, познатом песнику и писцу, који ће бити проглашен лауреатом престижне награде „Рамонда сербика”. Ова награда, названа по реткој цветној врсти „Рамонда сербика” која расте на подручју Сићевачке клисуре, додељује се за изузетан допринос књижевности и култури.

Књижевна колонија Сићево је значајан културни догађај који негује традицију уметничких окупљања и пружа прилику писцима и књижевницима да размене искуства, инспиришу се природом и историјом овог подручја, као и да промовишу своја дела.

Традиционално, Књижевна колонија Сићево додељује књижевну награду Рамонда сербика, за вишегодишње стваралаштво којe је оставило посебан печат у историји савремене српске књижевности. Одлуком жирија, овогодишњи Лауреат награде је Перо Зубац, а у наставку преносимо образложење:

 

 

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ ЖИРИЈА ЗА ДОДЕЛУ НАГРАДЕ РАМОНДА СЕРБИКА ЗА 2024. ГОДИНУ

Жири Књижевне колоније Сићево, у саставу: Зоран Живковић, прошлогодишњи лауреат Награде, Данијела Костадиновић, председник, Александар Костадиновић, члан, на седници одржаној 5. септембра 2024. године, донео је једногласну одлуку да награду Рамонда сербика за 2024. годину за целокупно књижевно дело и допринос српској књижевности и култури додели песнику, прозном и драмском писцу, сценаристи, новинару, књижевном и ликовном критичару,  антологичару, преводиоцу, јавном и културном раднику, Пери Зупцу.

Песник дечје душе, љубави, жене и сновидних визија, луцидни истраживач у непрекидној потрази за стањима духа која се кристалишу у креативни чин,  већ неколико деценија једнако је присутан у књижевности и култури једним посебним и аутентичним гласом израженим у разновидном и богатом опусу, сачињеном од поетских и прозних остварења, критике и есејистике, лирских студија, пародија, великог броја антологија и сценарија за филмове и телевизијске емисије, књига за децу, колумни у дневним листовима и новинама, либрета за балет и оперу, превода и препева са руског, немачког, мађарског, турског, холандског, словеначког и македонског на српски језик. 

Због свега наведеног, а имајући у виду досадашњи књижевни, културни и јавни рад Пере Зупца, жири са великим задовољством констатује да је награда Рамонда сербика заслужено припала једном од највећих имена писане речи на нашим просторима. 

Награда Рамонда сербика која се додељује од 1995. године биће уручена Пери Зупцу 17. септембра у време одржавања Књижевне колоније у Сићеву.

Жири за доделу награде Рамонда сербика:

Зоран Живковић

Данијела Костадиновић

Александар Костадиновић

Перо Зубац, рођен 1945. године у Невесињу, један је од најзначајнијих савремених српских песника и писаца. Своје студије је завршио на Филозофском факултету у Новом Саду, а током каријере био је уредник бројних књижевних и новинарских издања. Његова песма „Мостарске кише“ из 1965. године одмах га је сврстала међу водеће лиричаре српске поезије.

Аутор је преко 120 књига, укључујући збирке поезије и прозе за децу, а његове песме су заступљене у школским читанкама. Поред писања, радио је и као новинар, драмски аутор и сценариста за документарне филмове. Добитник је многих значајних српских и међународних награда за свој рад и допринос култури.

 


#   Ниш   Нишки културни центар   Награда Рамонда Сербика   Књижевна колонија Сићево   Перо Зубац књижевник
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима