Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Премијера представе "Кад су цветале тикве" Позоришта лутака у првој половини децембра

rssBookmark and Share

Ниш 24.10.2024. Јужна Србија Инфо - редакција

У Позоришту лутака отпочеле су пробе представе Кад су цветале тикве у режији Стевана Бодроже. У опису романа редитељ наводи: „Роман Када су цветале тикве Драгослава Михаиловића бави се једном од најуниверзалнијих и најкомплекснијих тема - одрастањем.

Премијера представе "Кад су цветале тикве" Позоришта лутака у првој половини децембра

Кроз призму одрастање главног јунака, Љубе Врапчета, прелама се слика једног времена, једног посебно осетљивог политичког доба, и једног простора. Сви ти елементи више не постоје, не у облику у каквом их је запамтила Љубина младост, и зато настављају да живе унутар Љубине бескрајне, доживотне носталгије. Зато је ово и роман о сећању, о чежњи за прошлошћу и о тренуцима који нам неповратно измичу. Али ово је и роман о ранама прошлости које никада не зацељују.

Бодрожа додаје да „у представи коју правимо имамо јединствену шансу да младим људима покажемо разумевање за тренутак у ком се налазе, тренутак игара моћи у којима се одређује ко је јачи, привлачнији, више „кул“, тренутак у ком се разне ствари доживљавају први пут и зато су посебно магичне али и опасне. С друге стране истим тим младима имамо шансу да "отшкринемо" врата будућности, у којој ће сигурно бити кајања, носталгије, разочарања у некога или нешто. Тиме можемо послати јасну поруку: колико год млади или неискусни били, млади људи су "семе" свог будућег живота и није свеједно како га живе сада, какве темеље будућности, својим поступцима, својим опхођењем, својим вредностима, постављају управо сада. Ансамбл Позоришта лутака Ниш и ја стремимо томе да направимо дирљиву, потресну, аутентичну и на моменте сирову представу, која ће својом непосредношћу али и драмском дубином привући младу публику којој је Када су цветала тикве, по разним истраживањима, једна од најомиљенијих лектира.“

Поред редитеља Стевана Бодроже, ауторски тим чине Марија Стојановић која потписује адаптацију текста, Тања Жиропађа која је задужена за креацију сценографијеи костима, дизајн светла и плаката и Исидора Станишић која ће радити сценски покрет.

Улоге тумаче: Даворин Динић, Јелена Ђорђевић,Јован Живковић (к.г.), Слободан Миљковић, Срђан Миљковић, АндријаМитић (к.г.), Лазар Николић (к.г.) и Александра Павловић.

Премијера ће се одржати у првој половини децембра.


#   Ниш   Позориште лутака   Кад су цветале тикве представа
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима