Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Прокупље: Почиње Фестивал позоришта за децу „Лектирићи ex yu фест“

rssBookmark and Share

Прокупље 15.10.2024. Јужна Србија Инфо - редакција

Традиционални Међународни фестивал позоришта за децу и младе „Лектирићи ex yu фест“ почиње сутра у Прокупљу, у организацији Народне библиотеке „Раде Драинац“.

Прокупље: Почиње Фестивал позоришта за децу „Лектирићи ex yu фест“

Овај значајни културни догађај, који се одржава већ 12. годину заредом, окупља позоришта из разних градова, а овог пута учествују трупе из Петровца на Млави, Пожаревца, Смедеревске Паланке, Деспотовца, Сурдулице и Трстеника. Фестивал је намењен деци од првог до четвртог разреда основне школе.

Прву представу, „Вештица на суду“, изводиће Дечија сцена Културног центра из Петровца на Млави, у Дому културе у среду, 16. октобра, у 13 часова.

Директор прокупачке Библиотеке Драган Огњановић, идејни творац фестивала Зоран Цветковић, и члан жирија Наталија Алибашић, на конференцији за новинаре истакли су важност фестивала за Прокупље и читаву Топлицу. Ове године, фестивал је добио подршку Града Прокупља у износу од 300.000 динара, али је изостала финансијска подршка Министарства културе, која је била присутна претходних година.

„После 11 година, Министарство културе је донело одлуку да не суфинансира фестивал, али ниједног тренутка нисмо размишљали да одустанемо. Овај фестивал је важан за град и његову децу, и наставићемо са нашом мисијом промовисања књиге и читања,“ поручио је Огњановић.

Иако је ове године изостала конкуренција представа за младе због недостатка финансијских средстава, организатори се надају да ће Министарство културе следеће године поново подржати фестивал и омогућити враћање његовог међународног значаја.

Представе ће оцењивати жири у саставу Јулке Кузмановић Цветковић, Даниела Јовановића и Наталије Алибашић.

 

 

 


#   Прокупље   позориште   деца   Народна библиотека „Раде Драинац“   Лектирићи ex yu фест
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима