Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Шест деценија Ликовне колоније у Сићеву: Јубилеј креативности и сарадње уметника из региона

rssBookmark and Share

Ниш 03.09.2024. З. Стојнић, Јужна Србија Инфо

Ликовна колонија у Сићеву, надомак Ниша, ове године слави изузетно значајан јубилеј – шест деценија континуираног рада и уметничког стварања. И овог септембра, Сићево је спремно дочекало уметнике који су синоћ свечано отворили 61. сазив ове престижне колоније.

Фото: Галероја СЛУ Ниш
Фото: Галероја СЛУ Ниш

Учесници из Београда, Ваљева, Ниша, Бугарске и Хрватске званично су започели своје стваралачко путовање у инспиративном окружењу Сићевачке клисуре.

Ликовна колонија у Сићеву, основана пре тачно 60 година, постала је важан културни догађај у уметничком свету Балкана. Позната по својој богатој историји и традицији, ова колонија годинама окупља уметнике различитих генерација и стилова, стварајући јединствен простор за размену идеја, креативност и уметнички дијалог. Учесници током колоније стварају своја дела инспирисана природним лепотама Сићевачке клисуре, али и богатом историјом и културним наслеђем овог краја.

Овогодишњи сазив је посебан не само због јубилеја већ и због уметника који долазе из различитих средина и доносе јединствене перспективе у Сићево. Њихова дела ће, као и претходних година, бити део завршне изложбе која ће бити отворена за јавност, чиме ће се продужити културни живот и значај ове колоније.

Ликовна колонија у Сићеву не само да подстиче уметничку креативност и сарадњу, већ доприноси и промоцији културног туризма Ниша и његове околине. За многе уметнике, Сићево је постало место инспирације, креативног израза и изградње професионалних веза које трају годинама.

Са шест деценија иза себе, Ликовна колонија у Сићеву наставља да буде средиште уметничког стварања и размене, доприносећи развоју културе и уметности у региону. Овај јубилеј је сведочанство о значају уметничког стваралаштва и заједништва, које ће наставити да инспирише будуће генерације уметника.


#   Ниш   Сићево   Надежда Петровић   сликарство   Ликовна колонија Сићево   Галерија савремене уметности
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима