Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Театар на раскршћу: Ниш постао позоришна престоница Балкана

rssBookmark and Share

Ниш 03.09.2024. З. Стојнић, Јужна Србија Инфо

Град Ниш наставља да се профилише као фестивалски центар Балкана, а од синоћ је постао и позоришна престоница региона отварањем "Театара на раскршћу" у Народном позоришту.

Фото: Град Ниш
Фото: Град Ниш

Такмичарски део петог Фестивала драме и позоришта балканског културног простора отворило је Словенско народно гледалишче из Нове Горице, представом “Антигона” Доминика Смоле, у режији Луке Марцена.

Фестивал "Театар на раскршћу" је први драматски и позоришни фестивал који окупља уметнике са целог балканског простора, што је савршено логично управо за Ниш, град који је кроз историју познат као место сусрета, спајања и оплемењивања различитих култура и народа. Публика ће током фестивала, који траје до недеље, 8. септембра, имати прилику да ужива у седам представа које долазе из Србије, Словеније, Црне Горе, Хрватске и Бугарске. Све представе ће се изводити на великој сцени Народног позоришта у Нишу, са почетком у 20 часова.

Градоначелник Ниша, Драгослав Павловић, истакао је да је Театар на раскршћу савремени израз наше културе, менталитета, али и наше прошлости. "Овај фестивал је за само пола деценије постао препознатљиво културно обележје града Ниша и овог дела Европе," додао је на свечаном отварању Никола Селаковић, министар културе Републике Србије.

"Још је ово млад фестивал, али сама чињеница да постоји, да је од пре две године манифестација од јавног значаја за културу града Ниша, говори да је овај фестивал на добром путу," рекао је Спасоје Миловановић, директор Народног позоришта Ниш и овогодишњи селектор Театра на раскршћу.

Фестивал "Театар на раскршћу" већ пету годину окупља љубитеље позоришта из целог региона, пружајући им прилику да се упознају са најновијим достигнућима у области драме и позоришта са Балкана. Овај догађај истовремено доприноси културном животу Ниша, али и јачању веза међу земљама Балкана кроз уметност и културу.


#   Ниш   Драгослав Павловић   Никола Селаковић   Народно позориште   Театар на раскршћу   Спасоје Миловановић
@selakovicnikola @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима