Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

„Театар на раскршћу“ од 2. до 8. септембра у Народном позоришту - "Антигона", "Мистер долар"..

rssBookmark and Share

Ниш 15.08.2024. Јужна Србија Инфо - редакција

Народно позориште Ниш организује пети Фестивал драме и позоришта балканског културног простора такмичарског карактера, под називом „Театар на раскршћу“. Фестивал ће се одржати у Нишу од 2. до 8. септембра 2024. године.

„Театар на раскршћу“ од 2. до 8. септембра у Народном позоришту - "Антигона", "Мистер долар"..

Селектор Фестивала доц. мр Спасоје Ж. Миловановић одабрао је шест представа из Србије и земаља у окружењу за главни, такмичарски део Фестивала:

Доминик Смоле АНТИГОНА, режија Лука Марцен, Словенско народно гледалишче Нова Горица Словенија (2. септембар);

Бранислав Нушић МИСТЕР ДОЛАР, режија Милош Лолић, Народно позориште у Београду, Србија (3. септембар);

ПОЕТЕСА , текст и режија Вида Огњеновић Српско народно позориште и УГ Нови тврђава театар, Србија (4. септембар);

Едуардо де Филипо СУБОТА, НЕЂЕЉА И ПОНЕЂЕЉАК, режија Паоло Мађели, Градско сатиричко казалиште „Керемпух“, Хрватска (5. септембар);

Ежен Јонеско, ЋЕЛАВА ПЕВАЧИЦА, режија Јагош Марковић, Центар за културу Тиват, Црна Гора (6. септембар);

Мишел Уелбек, ЕЛЕМЕНТАРНЕ ЧЕСТИЦЕ, режија Крис Шарков, Народен театар „Иван Вазов“, Бугарска (7. септембар);

На затварању Фестивала 8. септембра, публика ће моћи да погледа представу Борисава Станковић, КОШТАНА, режија Јана Маричић, Народно позориште Ниш, Србија, која ће бити одиграна у част награђених.

Том приликом ће бити и свечано додељене награде за најбољу представу, режију, четири глумачке награде, за костимографско и сценографско остварење, за оригиналну сценску музику, за сценски покрет, као и специјална награда Фестивала. Осим ових, додељују се и награда округлог стола критике и награда жирија новинара.

Поред шест такмичарских представа и представе у част награђених, биће организован и богат пратећи програм који ће накнадно бити објављен: дуо драме, разговори о представама, трибине, промоције књига.

Цена комплета карата главног програма Фестивала који обухвата укупно шест представа (од 2. до 8. септембра) је 4900 динара. Продаја комплета почиње од 15. августа.

Програмски савет Фестивала чине истакнути позоришни ствараоци из Србије и региона: др Душко Љуштина, менаџер у култури (Загреб, Хрватска); Василка Бумбарова, театролошкиња (Софија, Бугарска); мр Дејан Лилић, првак Драмског театра (Скопље, Северна Македонија); мр Милош Латиновић, драмски писац и књижевник (Београд, Србија); др Мирослав Радоњић, театролог (Нови Сад, Србија), у складу са правилником Фестивала, градоначелница Ниша Драгана Сотировски, туризмолошкиња и директор Народног позоришта Ниш мр Спасоје Ж. Миловановић, театролог, који је уједно директор и селектор.

Стручни жири овогодишњег фестивала чине: проф. др Ненад Новаковић, експерт за електронске медије и менаџмент у култури (БиХ), Ирена Шаровић, балерина, кореографкиња и дипломирана драматуршкиња (Србија), Дора Ружђак Подолски, редитељка и професоркa (Хрватска), др Милица Бајић Ђуров, сценографкиња и костимографкиња (Србија) и Душан Ковачевић, глумац и продуцент ( Црна Гора).

Фестивал „Театар на раскршћу“ има за циљ афирмацију сличности и разлика културног идентитета држава и народа који деле исти културни простор, афирмацију државе Србије и града Ниша као места раскршћа европских и светских путева, јачање међународне културне размене, промовисање позоришне уметности балканског културног простора, као и размену идеја и позоришних пракси.

Фестивал има статус манифестације у области културе од значаја за град Ниш.

Данас је на билетарници Позоришта почела продаја комплета улазница за седам представа из главног програма по цени од 4.900 динара.


#   Ниш   Народно позориште   Македонија   Душан Ковачевић   Театар на раскршћу
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима