Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Вечерас почиње "Театар на раскршћу" - словеначки, бугарски, храватски, црногорски и српски уметници на сцени Народног позоришта

rssBookmark and Share

Ниш 02.09.2024. Јужна Србија Инфо - редакција

Народно позориште Ниш организује пети Фестивал драме и позоришта балканског културног простора такмичарског карактера, под називом „Театар на раскршћу“. Фестивал ће се одржати у Нишу од 2. до 8. септембра 2024. године.

Вечерас почиње "Театар на раскршћу" - словеначки, бугарски, храватски, црногорски и српски уметници на сцени Народног позоришта

Селектор Фестивала доц. мр Спасоје Ж. Миловановић одабрао је шест представа из Србије и земаља у окружењу за главни, такмичарски део Фестивала:

Доминик Смоле АНТИГОНА, режија Лука Марцен, Словенско народно гледалишче Нова Горица Словенија (2. септембар);

Бранислав Нушић МИСТЕР ДОЛАР, режија Милош Лолић, Народно позориште у Београду, Србија (3. септембар);

ПОЕТЕСА, текст и режија Вида Огњеновић Српско народно позориште и УГ Нови тврђава театар, Србија (4. септембар);

Едуардо де Филипо СУБОТА, НЕДЕЉА И ПОНЕДЕЉАК, режија Паоло Мађели, Градско сатиричко казалиште „Керемпух“, Хрватска (5. септембар);

Ежен Јонеско, ЋЕЛАВА ПЕВАЧИЦА, режија Јагош Марковић, Центар за културу Тиват, Црна Гора (6. септембар);

Мишел Уелбек, ЕЛЕМЕНТАРНЕ ЧЕСТИЦЕ, режија Крис Шарков, Народен театар „Иван Вазов“, Бугарска (7. септембар);

На затварању Фестивала 8. септембра, публика ће моћи да погледа представу Борисава Станковић, КОШТАНА, режија Јана Маричић, Народно позориште Ниш, Србија, која ће бити одиграна у част награђених.

Поред шест такмичарских представа и представе у част награђених, организован је и богат пратећи програм који почиње у уторак, 3. септембра, у 12:00 часова New City Hotel-у трибином на тему "Позоришни модели балканског културног простора".

Истог дана у 18:00 часова на Малој сцени Народног позоришта Ниш публика ће имати прилику да погледа дуо драму УСПОМЕНЕ САРЕ БЕРНАР аутора Џона Марела. Адаптацију и режију потписује Сташа Копривица, а у представи играју Тања Бошковић и Дејан Ђоновић. У питању је копродукција Херцегновског позоришта и Херцег Феста из Црне Горе.

 

Публика ће имати прилику да одмах сутрадан, 4. септембра у 20.30 погледа још једном ову представу у Позоришту лутака Ниш.

У четвртак, 5. септембра, у 18:00 часова, у горњем фоајеу Народног позоришта Ниш, биће одржано ауторско вече Радомана Кањевца под називом "Поезија на раскршћу", на коме ће овај песник говорити своје нове и необјављене песме и промовисати нову књигу „Грешне мисли на светим местима“.

У петак, 6. септембра, у 18:00 часова, на Малој сцени Народног позоришта Ниш, публика ће моћи да погледа представу КУТИЈЕ продукције из Истанбула, Турске. Ауторка представе је Бурџу Горек, а режију потписују Балим Кар и Семих Дегирменци. Ова представа ће бити изведена и у суботу, 7. септембра, у 20:30 часова у Позоришту лутака Ниш.

Сваке вечери од 3. до 7. септембра по завршетку свих представа, биће организован округли сто критике у горњем фоајеу Народног позоришта Ниш.

Цена комплета карата за главни програм Фестивала "Театар на раскршћу" (7 представа) је 4900 динара, док су појединачне карте за сваку представу главног програма 1200 динара за партер и 1000 динара за балкон. Продаја појединачних карака за главни програм Фестивала почиње 22. августа.

Појединачна карта за представу "Успомене Саре Бернар" (3. и 4. септембар) је 1000 динара, а за представу "Кутије" (6. и 7. септембар) је 700 дин.

Карте се могу купити на благајни Народног позоришта Ниш радним даном од 10.00 до 20.00.

Програмски савет Фестивала чине истакнути позоришни ствараоци из Србије и региона: др Душко Љуштина, менаџер у култури (Загреб, Хрватска); Василка Бумбарова, театролошкиња (Софија, Бугарска); мр Дејан Лилић, првак Драмског театра (Скопље, Северна Македонија); мр Милош Латиновић, драмски писац и књижевник (Београд, Србија); др Мирослав Радоњић, театролог (Нови Сад, Србија), у складу са правилником Фестивала, градоначелник Ниша Драгослав Павловић, инжењер електротехнике и директор Народног позоришта Ниш мр Спасоје Ж. Миловановић, театролог, који је уједно директор и селектор Фестивала.

Стручни жири овогодишњег фестивала чине: проф. др Ненад Новаковић, експерт за електронске медије и менаџмент у култури (БиХ), Ирена Шаровић, балерина, кореографкиња и дипломирана драматуршкиња (Србија), Дора Ружђак Подолски, редитељка и професоркa (Хрватска), др Милица Бајић Ђуров, сценографкиња и костимографкиња (Србија) и Душан Ковачевић, глумац и продуцент ( Црна Гора).

Фестивал „Театар на раскршћу“ има за циљ афирмацију сличности и разлика културног идентитета држава и народа који деле исти културни простор, афирмацију државе Србије и града Ниша као места раскршћа европских и светских путева, јачање међународне културне размене, промовисање позоришне уметности балканског културног простора, као и размену идеја и позоришних пракси.

Фестивал има статус манифестације у области културе од значаја за град Ниш.


#   Ниш   Народно позориште   Македонија   Душан Ковачевић   Театар на раскршћу
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима