Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Incident u fabrici „Jura“ u Leskovcu, menadžer bacao stolice na radnice: Simptom dubljeg problema u radničkim pravima?

rssBookmark and Share

Leskovac 27.09.2024. Z. Stojnić, Južna Srbija Info

Današnji incident u leskovačkoj fabrici „Jura“, u kojem je korejski menadžer fizički napao radnice, bacajući stolice na njih, izazvao je uznemirenje u javnosti i ukazao na duboke i dugotrajne probleme u odnosima između radnika i uprave u multinacionalnim kompanijama koje posluju u Srbiji.

Incident u fabrici „Jura“ u Leskovcu, menadžer bacao stolice na radnice: Simptom dubljeg problema u radničkim pravima?

Ovaj događaj nije samo izolovan slučaj, već simptom šireg problema koji obuhvata nedostatak adekvatne zaštite radničkih prava, loše radne uslove i nedovoljnu državnu kontrolu.

Ekonomski rast po cenu radničkih prava?

Fabrika „Jura“, kao i mnoge druge kompanije koje su došle u Srbiju u okviru podsticaja za strani kapital, predstavlja paradoks savremene ekonomske politike. Sa jedne strane, dolazak ovakvih kompanija donelo je nova radna mesta u regionima poput Leskovca, gde je privredna aktivnost već godinama u padu. Sa druge strane, to se često dešava po cenu dostojanstva i zdravlja radnika.

Kompanije poput „Jure“ uživaju podsticaje u vidu subvencija, povlastica i povoljnih uslova za poslovanje, ali mnogi radnici tvrde da su izloženi teškim uslovima rada, niskim platama i neprimerenom ponašanju rukovodstva. Ovaj poslednji incident, u kojem je menadžer fizički napao radnice, samo je jedan od mnogih primera gde je potrebno otvoriti pitanje uloge države u zaštiti radničkih prava.

Institucionalni odgovor – Da li su radnici dovoljno zaštićeni?

U slučajevima poput ovog, često se postavlja pitanje koliko su radnici u Srbiji zaista zaštićeni. Iako Zakon o radu propisuje mere zaštite od zlostavljanja na radnom mestu, realnost je često drugačija. Radnici, posebno u fabrikama koje posluju u manje razvijenim regionima, često nemaju pristup pravnoj zaštiti ili su podložni pretnjama gubitkom posla ako pokušaju da prijave nepravilnosti.

Samostalni sindikati, poput onog u „Juri“, upozoravaju na to da je ovakvo ponašanje menadžera sistemski problem, koji proizilazi iz nepoštovanja radničkih prava na svim nivoima. Oni traže oštrije mere protiv rukovodilaca koji krše zakone, ali i odgovornost kompanije u celini. Takođe, ističu da je neophodno uvođenje nulte tolerancije prema svakom obliku nasilja i zlostavljanja na radnom mestu.

Šira društvena odgovornost

U slučaju „Jure“, odgovornost ne leži samo na pojedincu koji je počinio incident, već i na sistemu koji omogućava ovakve uslove rada. Multinacionalne kompanije u Srbiji su često pohvaljene zbog svojih ulaganja i zapošljavanja, ali je potrebno da se posveti više pažnje tome kako tretiraju svoje zaposlene. Odgovornost je i na državi da uspostavi efikasan sistem inspekcije rada koji će osigurati da se zakoni o zaštiti radnika zaista primenjuju.

Uticaj na radničke pokrete u Srbiji

Ovaj incident može imati značajan uticaj na radničke pokrete i sindikate u Srbiji. Radnici „Jure“ su već najavili podnošenje krivične prijave i traže hitne mere od strane kompanije. Ako dođe do efikasne reakcije, ovaj slučaj bi mogao postati presedan za ostale radnike u Srbiji, koji će videti da je moguće izboriti se za svoja prava. U suprotnom, ukoliko izostane pravna reakcija, radnici će izgubiti poverenje u institucije i sindikate, što bi moglo dovesti do daljeg slabljenja radničkih pokreta u zemlji.

Zaključak

Incident u leskovačkoj fabrici „Jura“ ukazuje na ozbiljne probleme u radničkoj zaštiti u Srbiji. Pored individualne odgovornosti menadžera, potrebno je analizirati širi kontekst odnosa prema radnicima u multinacionalnim kompanijama i njihovu povezanost sa državnom politikom prema stranim investitorima. Ovaj slučaj treba da služi kao upozorenje i poziv na hitno unapređenje radnih uslova i efikasniju zaštitu prava radnika u Srbiji.


#   Leskovac   Jura   sindikat   incident   fizički napad
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima