Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Drainčeva nagrada Dejanu Aleksiću pesniku iz Kraljeva

rssBookmark and Share

Prokuplje 12.08.2024. Južna Srbija Info - redakcija

Prestižna književna nagrada „Drainac“ koju dodeljuje Narodna biblioteka „Rade Drainac” u Prokuplju, ove godine je na osnovu jednoglasne odluke žirija, pripala pesniku iz Kraljeva, Dejanu Aleksiću.

Drainčeva nagrada Dejanu Aleksiću pesniku iz Kraljeva

Žiri, koji je radio u sastavu, predsednik Goran Maksimović i članovi Slavomir Gvozdenović i Dragan Ognjanović je danas na sednici održanoj u Narodnoj biblioteci „Rade Drainac“ izdvojio u uži izbor tri knjige od 65 naslova koliko je bilo učestvovalo na konkursu i to: „Odavde se vidi“ Dejana Aleksića, „Istorija baštovanstva“ Dubravke Matović i „Kino Mediteran“ Radomira D. Mitrića, da bi jednoglasnom odlukom odlučio da ovogodišnja nagrada Drainac“ pripadne pesniku Dejanu Aleksiću za knjigu „Odavde se vidi“ koju je objavio „Kulturni centar Novog Sada“ u Novom Sadu.

-Od prve zbirke pesama „Potpuni govor” (1995), za koju je dobio „Brankovu nagradu“, pa sve do najnovije zbirke „Odavde se vidi” (2023.), za koju evo danas dobija nagradu „Drainac“, Dejan Aleksić (1972.) aktivno je prisutan u srpskoj književnosti duže od tri decenije i to na na različite kreativne načine, kao lirski pesnik i pesnik za decu, dramski i prozni pisac, kao urednik i promoter kulturnog života. U tom smislu se najnovija pesnička zbirka „Odavde se vidi” može posmatrati kao sinteza tog svekolikog iskustva i prepoznavanje uma i jezika poezije kao onoga mesta sa koga se najbolje „vidi“, ili bar slutimo da je tako, dubinski izvor stvaralačke kreacije. Iz tako metafizički postavljene umetničke perspektive, Aleksić pronalazi puteve za sagledavanje sveta u sebi i sveta oko sebe, kao i bar na trenutak da nasluti beskrajne granice sveta nad sobom i nad svima nama. Aleksić je pesnik otvorenog i neprestanog preispitivanja izazova stvaranja i u tome je jedan od nesumnjivih sledbenika Drainčevog lirskog govora i nadahnuća. Ovo su samo neki fragmenti, između brojnih drugih važnih pesničkih činilaca, kao i uvida u izrazito uspešno celokupno delo ovoga autora, koji su podstakli članove žirija da ovogodišnju nagradu „Drainac“ dodele književniku Dejanu Aleksiću.

Podsećamo da je konkurs za prestižnu nagradu „Drainac“ i ove godine privukao veliki broj autora i izdavača, potvrđujući tako značaj i ugled ove manifestacije u književnim krugovima. Na konkursu koji raspisuje Narodna biblioteka „Rade Drainac” u Prokuplju, stiglo je 65 naslova. Među pristiglim zbirkama poezije, koje su objavljene u 2023. godini nalaze se i dela pisaca iz Republike Srpske i Crne Gore, a prestižna nagrada će biti uručena 26. avgusta 2024. godine na 55. Drainčevim književnim susretima.


#   Prokuplje   pesnik   poezija   Goran Maksimović   istorija   Drainčeva nagrada   Dejan Aleksić pesnik
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima