Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

FESTIVAL NA RASKRŠĆU vraća se na 11. mart, na Dan Narodnog pozorišta

rssBookmark and Share

Niš 04.09.2024. Južna Srbija Info - redakcija

Gradonačelnik Dragoslav Pavlović razgovarao je danas sa članovima Saveta i žirija pozorišnog festivala Teatar na raskršću koji je u ponedeljak otvoren u nipkom Narodnom pozorištu.

Foto: Grad Niš
Foto: Grad Niš

U razgovoru sa doajenima pozorišne umetnosti koji su već decenijama u tom pos ocenjeno je da se Teatar na raskršću u prethodnih pet godina već pozicionirao među balkanskim pozorišnim festivalima i stekao zavidnu reputaciju i među publikom i u sttručnoj javnosti, i da sada taj festival treba podići na viši nivo.

Kao jedan od načina za to predloženo je da se termin održavanja festivala vrati na 11. mart kada je i dan Narodnog pozorišta, kao i da se programski festival koncipira tako da na njemu učestvuju predstave koje su pobedile na nacionalnim i najvećim festivalima u Srbiji, Bugarskoj, Rumuniji, Hrvatskoj….

Gradonačelnik Pavlović je istakao da Niš teži tome da postane grad kulture i da je uloga Narodnog pozorišta u tome velika i da zaslužuje svaku podršku.

„Niš mora da dobije novi sjaj. Moramo da brendiramo grad i da idemo zajedno ka cilju da budemo prestonica kulture. Od ministra Selakovića smo kroz dve posete u samo sedam dobili jasan signal da podrška postoji, i na nama je da sada naporno radimo da do tog cilja i stignemo i da Niš učinimo lepšim i boljim mestom za život, a uloga kulture, a posebno ovako velikih i značajnih kulturnih događaja, poput Teatra na raskršću je tom  smislu nemerljiv", rekao je gradonačelnik Pavlović.

Inače, pored Gradonačelnika i direktora Narodnog pozorišta koji su po funkciji i članovi saveta Festivala, sastanku su prisustovali i članovi Saveta Duško Ljuština, dugogodišnji direktor pozorišta Kerempuh iz Zagreba, Miroslav Radonjić teatrolog i organizator Sterijinog pozorišta u Novom Sadu i Vasilka Bumbarova teatrološkinja iz Sofije. Uz njih, tu su bili i član žirija Nenad NOvaković i ispred žirija kritike Milivoje Mlađenović.

 


#   Niš   Dragoslav Pavlović   Narodno pozorište   Teatar na raskršću   Spasoje Milovanović
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima