Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Filmski: "Heroji sa Halijarda" spasavanje američkih pilota

rssBookmark and Share

Niš 28.08.2024. Južna Srbija Info - redakcija

Na Letnjoj pozornici Filmskih susreta u Nišu, sinoć je prikazan film "Heroji sa Halijarda" u režiji Radoša Bajića, sa Nelom Mihailović u jednoj od glavnih uloga. "Heroji sa Halijarda" prikazuje spasavanje više od 500 američkih pilota koje su sprovele srpske snage predvođene generalom Dražom Mihailovićem, što je bila najveća spasilačka operacija američkih pilota u istoriji.

Foto. Zvanični triler. JuTube
Foto. Zvanični triler. JuTube

Film otvara kratkim dokumentarnim segmentom koji prikazuje američke veterane iz Drugog svetskog rata i postavlja pitanje zašto se o velikoj spasilačkoj misiji, poznatoj kao Operacija Halijard, zna tako malo.

Nela Mihailović je u intervjuu istakla emotivnu dimenziju filma i značaj festivala "Filmski susreti" za glumce i publiku. O svom učešću u filmu izjavila je: „Radi se o emotivnoj i ljudskoj priči. Mislim da je najvažnije kako će publika doživeti film, a nadam se da će njihova očekivanja biti ispunjena.“

Takođe je izrazila ljubav prema festivalu: „To je festival glumaca, naš festival. Ako pomislimo na neki festival koji nam je drag i na kojem želimo da budemo deo, to je svakako ovaj u Nišu.“

Mihailović je posebno pomenula Žarka Lušarića, ističući da je tužna zbog njegovog odsustva, ali i da njegovo nasleđe živi kroz uspomene mnogih.

Film "Heroji sa Halijarda" prikazuje spasavanje više od 500 američkih pilota koje su sprovele srpske snage predvođene generalom Dražom Mihailovićem, što je bila najveća spasilačka operacija američkih pilota u istoriji. Radnja prati priču tri brata, koji simbolizuju tri politička pokreta tog vremena i čiji su životi rastrzani sukobljenim ideologijama.

 

 

 


#   Niš   glumci   film   Filmski susreti   heroji sa Hilijarada
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima