Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Hor "Branko" izazvao duboke emocije grčke publike na Međunarodnom festivalu u Kastoriji

rssBookmark and Share

Niš 02.07.2024. Z. Stojnić, Južna Srbija Info

Mešoviti hor Niške crkvene pevačke družine "Branko" predstavio je srpsku muzičku tradiciju na prestižnom Međunarodnom festivalu horova "Argus Orestiko" u grčkom gradu Kastoriji, izazvavši duboke emocije kod grčke publike.

Foto: Južna Srbija Info
Foto: Južna Srbija Info

Tokom festivala, hor "Branko" izveo je duhovna i svetovna muzička dela srpskih, grčkih i ruskih kompozitora, demonstrirajući visoki nivo profesionalizma i muzikalnosti. Njihov nastup nije ostavio nikoga ravnodušnim, a publika je posebno bila dirnuta izvođenjem grčkih kompozicija, koje su imale poseban emotivni odjek.

Ovaj značajan festival, koji se održava bijenalno i nije takmičarskog karaktera, ove godine je po 22. put okupio horove iz Grčke, Kipra i jednog gosta iz regiona. Niški hor "Branko" je dobio počasno mesto na festivalu, što je potvrda njihovog dosadašnjeg rada i uspeha na međunarodnoj sceni. Domaćini su posebno pohvalili njihov profesionalizam i izuzetnu izvedbu tokom završne večeri festivala.

"Velika nam je čast što smo imali priliku da učestvujemo festivalu, kao jedini hor iz regiona i predstavimo našu muzičku kulturu. Reakcije publike su bile izvanredne, što nam daje dodatnu motivaciju za dalji rad," izjavila je Sara Cincarević, dirigent hora "Branko".

Festival "Argus Orestike" je jedan od najvažnijih muzičkih događaja u Grčkoj, poznat po visokom nivou izvođenja i bogatom programu. Učešće niškog hora na ovom festivalu još jednom je potvrdilo njihov status jednog od najuglednijih horova u regionu, a njihova izvedba ostavila je trajan utisak na sve prisutne.

Glavni orgnizator Konstantinos Adam izjavio je da je za njega privilegija učešće niškog hora koji po njemu, iako je amaterski, može da se poredi sa najboljim horovima u svetu, što je kako kaže pokazala i reakcija publike koja je pri izvođenju pevala zajedno sa pevačima, uz neretke suze u sali. Gospodin Kostas je prihvatio poziv da bude gost Božićnog koncerta NCPD "Branko", naredne godine.

Takođe, niški pevači predvđeni dirigentom Sarom Cincarević, učestvovali su svojim sasluženjem u Svetoj liturgiji 30. juna u hramu Svete Parsakeve, a prisutan brojni veran narod je sa velikim iznenađenjem prihvatio liturgijsko pojanje na dva jezika.

Osim nastupa, članovi hora "Branko" predvođeni starešinom niškog Sabornog hrama, protojerejem-stavroforom Brankom Ćincarevićem, kao organizacionom i duhovnom podrškom tokom puta, imali su priliku da posete brojne znamenitosti, među kojima su Arheološki muzej, Muzej vizantijskih ikona i drevne svetinje koje datiraju još iz 9., 10. i 11. veka.


#   Niš   Grčka   Crkveno igračko-pevački ansambl Branko   Sara Cincarević   Hor Branko   Kastorija
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima