Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Kultura je bitna: Selaković podržava projekte vezano za kulturu u Nišu, obnovu postojećih i izgranju novih "hramova kulture"

rssBookmark and Share

Niš 28.08.2024. Z. Stojnić, Južna Srbija Info

Nišu je preko potrebna rekonstukcija Narodnog pozorišta, nova zgrada Narodnog muzeja, kao i novi - uslovni koncertni prostor, jer dosadašnji nemaju dovoljno kapaciteta, niti tehničkih mogućnosti, što onemogućava dolazak poznatih umetnika iz sveta, pre svega izvođača klasične muzike.

Foto: Grad Niš
Foto: Grad Niš

Ministar kulture Nikola Selaković tokom radne posete Nišu, početkom nedelje sastao se sa gradonačelnikom Niša, Dragoslavom Pavlovićem. Tema razgovora je bila budući projekti u oblasti kulture, uključujući značajne investicije u Narodni muzej, Narodno pozorište ali i nova koncertna zgrada. 

Cilj je da ove institucije postanu nacionalne ustanove kulture, što bi omogućilo razvoj novih kulturnih scena, poput opere i baleta.

Razgovarali su o izgradnji nove zgrade Narodnog muzeja i rekonstrukciji Narodnog pozorišta, ali i o koncertnoj objedinjenoj zgradi, uključujući operu i balet i deo za Fakultet umetnosti, a ministarstvo planira da podrži ove projekte kroz konkurse kao što je "Gradovi u fokusu". Selaković je pohvalio bogato kulturno-istorijsko nasleđe Niša i istakao potencijal grada za privlačenje turista.

Gradonačelnik Pavlović je izrazio zadovoljstvo zbog novih projekata i naglasio značaj ovih investicija za grad. Takođe, razgovarano je o unapređenju arheološkog nalazišta Medijana, a ministar Selaković je obišao Narodni muzej i susreo se sa Mitropolitom niškim, gospodinom Arsenijem, sa kojim je razgovarao o očuvanju kulturno-istorijskog nasleđa Eparhije niške.

Pozitivna rekacija građana Niša na podršku Selakovića, ali i ona poznata "držimo ga za reč"…


#   Niš   Dragoslav Pavlović   kultura   Nikola Selaković   Narodno pozorište   Narodni muzej Niš
@selakovicnikola @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima