Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Nagrađeni filmovi na ProFiFestu u Prokuplju - najbolji kratki španski igrani film "Leo"

rssBookmark and Share

Prokuplje 15.09.2024. Južna Srbija Info - redakcija

Dodelom nagrada, specijalnih priznanja i projekcijom filmova, završen je 13. ProFiFest u organizaciji Fimlmskog kluba Prokuplje.

Ljubitelji filma imali su priliku da pogledaju preko 30 filmova koji su u Prokuplje došli iz celog sveta, tako da su se na ovogodišnjem repertoaru našli filmovi iz Rusije, Irana, Bosne i Hercegovine, kao i brojnih domaćih autora.

Nagrađeni filmovi na ProFiFestu u Prokuplju - najbolji kratki španski igrani film "Leo"

Tročlani žiri je radio u sastavu Dejan Dabić, filmski kritičar, Predrag Slavković, predstavnik Doma kulture, i Mohamed Sing, indijski reditelj.

Za najbolji kratki igrani film na ovogodišnjem ProFiFestu, proglašen je film „Leo“ reditelja Sergia Postiga Cruza iz Španije.

Specijalna nagrada dodeljena je švedskom reditelju Michaelu S.U.Nudsona za film „Canon“. Takođe specijalnom nagradom nagrađen je i film „The Niht of moment“, reditelja iz Irana Allreza Rajeaiha.

Film „Služba“ reditelja Andreja Šepetkovskog najbolji je u kategoriji domaćeg filma, a specijalna nagrada pripala je takođe domaćem reditelju Slaviši Drobnjakoviću za film „The pain of others“(„Tuđa bol“).

U kategoriji dokumentarnog filma nagrađen je film „Mia San Mia“ reditelja iz Bosne i Hercegovine, Sabaheta Džafice, dok je za najbolji animirani film proglašen film Eisentein and calavera, Alena Kulikova iz Rusije.

U ime iranskog i ruskog autora, nagrade su primili predstavnici Iranske ambasade i Ruskog doma u Srbiji.

Među prikazanim filmovima na završnoj večeri Festivala, publika je mogla da vidi i film „A Love Letter To Prokuplje“, mladog Prokupčanina Jovana Spasovića koji živi u Norveškoj. On je ovom prilikom rekao da je veoma vezan za svoj rodni grad koji je poseban na svoj način i da je film posvetio svojim sugrađanima, kao i svima koji nisu imali priliku da ga posete i upoznaju.

-Za mene je učešće na ovom festivalu i zahvalnica koja mi je dodeljena, od velikog značaja, to je moja velika pobeda. Ovo je moj prvi film koji sam režirao, a nadam se da će ih biti još. Počastvovan sam što je film dobio pažnju stručnog žirija, pored velikih svetskih konkurenata, kazao je Spasović i dodao da  realizacija ovog projekta ne bi bila moguća bez ogromne podrške njegove porodice, zbog čega joj je veoma zahvalan. Takođe je istakao značaj održavanja ovog festivala u Prokuplju, koji čuva kulturu filma i kinematografije u našem gradu.

Organizator Festivala, Žikica Jovanović se ovom prilikom zahvalio Ministarstvu kulture Republike Srbije, Gradu Prokuplju i Domu kulture na podršci u realizaciji Festivala, kao i svim učesnicima, dobitnicima nagrada, koji su svojim prisustvom uveličali završnicu 13. ProFiFesta u Prokuplju


#   Prokuplje   film   Dejan Dabić   dokumentarni film   Profi fest   kratki igrani film
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima