Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Pero Zubac, laureat nagrade „Ramonda serbika” na 33. Književnoj koloniji Sićevo

rssBookmark and Share

Niš 10.09.2024. Južna Srbija Info - redakcija

Međunarodna 33. Književna kolonija Sićevo biće održana od 17. do 22. septembra 2024. godine u živopisnim predelima Sićevačke klisure, nedaleko od Niša. Nakon završetka Likovne kolonije, u zadužbinu „Nadežde Petrović” useljavaju se književnici, nastavljajući dugogodišnju tradiciju okupljanja umetnika u Sićevu.

Foto: Nataša Kolar
Foto: Nataša Kolar

Ovu manifestaciju organizuje Niški kulturni centar u saradnji sa Društvom književnika i književnih prevodilaca Niša, pod pokroviteljstvom Grada Niša i Ministarstva kulture. Uz podršku Opštine Niška Banja i niških institucija kulture, Književna kolonija Sićevo postaje mesto susreta i dijaloga književnih stvaralaca iz Srbije i širom sveta.

Na ovogodišnjoj Koloniji, posebna čast biće dodeljena Peri Zupcu, poznatom pesniku i piscu, koji će biti proglašen laureatom prestižne nagrade „Ramonda serbika”. Ova nagrada, nazvana po retkoj cvetnoj vrsti „Ramonda serbika” koja raste na području Sićevačke klisure, dodeljuje se za izuzetan doprinos književnosti i kulturi.

Književna kolonija Sićevo je značajan kulturni događaj koji neguje tradiciju umetničkih okupljanja i pruža priliku piscima i književnicima da razmene iskustva, inspirišu se prirodom i istorijom ovog područja, kao i da promovišu svoja dela.

Tradicionalno, Književna kolonija Sićevo dodeljuje književnu nagradu Ramonda serbika, za višegodišnje stvaralaštvo koje je ostavilo poseban pečat u istoriji savremene srpske književnosti. Odlukom žirija, ovogodišnji Laureat nagrade je Pero Zubac, a u nastavku prenosimo obrazloženje:

 

 

OBRAZLOŽENjE ŽIRIJA ZA DODELU NAGRADE RAMONDA SERBIKA ZA 2024. GODINU

Žiri Književne kolonije Sićevo, u sastavu: Zoran Živković, prošlogodišnji laureat Nagrade, Danijela Kostadinović, predsednik, Aleksandar Kostadinović, član, na sednici održanoj 5. septembra 2024. godine, doneo je jednoglasnu odluku da nagradu Ramonda serbika za 2024. godinu za celokupno književno delo i doprinos srpskoj književnosti i kulturi dodeli pesniku, proznom i dramskom piscu, scenaristi, novinaru, književnom i likovnom kritičaru,  antologičaru, prevodiocu, javnom i kulturnom radniku, Peri Zupcu.

Pesnik dečje duše, ljubavi, žene i snovidnih vizija, lucidni istraživač u neprekidnoj potrazi za stanjima duha koja se kristališu u kreativni čin,  već nekoliko decenija jednako je prisutan u književnosti i kulturi jednim posebnim i autentičnim glasom izraženim u raznovidnom i bogatom opusu, sačinjenom od poetskih i proznih ostvarenja, kritike i esejistike, lirskih studija, parodija, velikog broja antologija i scenarija za filmove i televizijske emisije, knjiga za decu, kolumni u dnevnim listovima i novinama, libreta za balet i operu, prevoda i prepeva sa ruskog, nemačkog, mađarskog, turskog, holandskog, slovenačkog i makedonskog na srpski jezik. 

Zbog svega navedenog, a imajući u vidu dosadašnji književni, kulturni i javni rad Pere Zupca, žiri sa velikim zadovoljstvom konstatuje da je nagrada Ramonda serbika zasluženo pripala jednom od najvećih imena pisane reči na našim prostorima. 

Nagrada Ramonda serbika koja se dodeljuje od 1995. godine biće uručena Peri Zupcu 17. septembra u vreme održavanja Književne kolonije u Sićevu.

Žiri za dodelu nagrade Ramonda serbika:

Zoran Živković

Danijela Kostadinović

Aleksandar Kostadinović

Pero Zubac, rođen 1945. godine u Nevesinju, jedan je od najznačajnijih savremenih srpskih pesnika i pisaca. Svoje studije je završio na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, a tokom karijere bio je urednik brojnih književnih i novinarskih izdanja. Njegova pesma „Mostarske kiše“ iz 1965. godine odmah ga je svrstala među vodeće liričare srpske poezije.

Autor je preko 120 knjiga, uključujući zbirke poezije i proze za decu, a njegove pesme su zastupljene u školskim čitankama. Pored pisanja, radio je i kao novinar, dramski autor i scenarista za dokumentarne filmove. Dobitnik je mnogih značajnih srpskih i međunarodnih nagrada za svoj rad i doprinos kulturi.

 


#   Niš   Niški kulturni centar   Nagrada Ramonda Serbika   Književna kolonija Sićevo   Pero Zubac književnik
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima