Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Premijera predstave "Kad su cvetale tikve" Pozorišta lutaka u prvoj polovini decembra

rssBookmark and Share

Niš 24.10.2024. Južna Srbija Info - redakcija

U Pozorištu lutaka otpočele su probe predstave Kad su cvetale tikve u režiji Stevana Bodrože. U opisu romana reditelj navodi: „Roman Kada su cvetale tikve Dragoslava Mihailovića bavi se jednom od najuniverzalnijih i najkompleksnijih tema - odrastanjem.

Premijera predstave "Kad su cvetale tikve" Pozorišta lutaka u prvoj polovini decembra

Kroz prizmu odrastanje glavnog junaka, Ljube Vrapčeta, prelama se slika jednog vremena, jednog posebno osetljivog političkog doba, i jednog prostora. Svi ti elementi više ne postoje, ne u obliku u kakvom ih je zapamtila Ljubina mladost, i zato nastavljaju da žive unutar Ljubine beskrajne, doživotne nostalgije. Zato je ovo i roman o sećanju, o čežnji za prošlošću i o trenucima koji nam nepovratno izmiču. Ali ovo je i roman o ranama prošlosti koje nikada ne zaceljuju.

Bodroža dodaje da „u predstavi koju pravimo imamo jedinstvenu šansu da mladim ljudima pokažemo razumevanje za trenutak u kom se nalaze, trenutak igara moći u kojima se određuje ko je jači, privlačniji, više „kul“, trenutak u kom se razne stvari doživljavaju prvi put i zato su posebno magične ali i opasne. S druge strane istim tim mladima imamo šansu da "otškrinemo" vrata budućnosti, u kojoj će sigurno biti kajanja, nostalgije, razočaranja u nekoga ili nešto. Time možemo poslati jasnu poruku: koliko god mladi ili neiskusni bili, mladi ljudi su "seme" svog budućeg života i nije svejedno kako ga žive sada, kakve temelje budućnosti, svojim postupcima, svojim ophođenjem, svojim vrednostima, postavljaju upravo sada. Ansambl Pozorišta lutaka Niš i ja stremimo tome da napravimo dirljivu, potresnu, autentičnu i na momente sirovu predstavu, koja će svojom neposrednošću ali i dramskom dubinom privući mladu publiku kojoj je Kada su cvetala tikve, po raznim istraživanjima, jedna od najomiljenijih lektira.“

Pored reditelja Stevana Bodrože, autorski tim čine Marija Stojanović koja potpisuje adaptaciju teksta, Tanja Žiropađa koja je zadužena za kreaciju scenografijei kostima, dizajn svetla i plakata i Isidora Stanišić koja će raditi scenski pokret.

Uloge tumače: Davorin Dinić, Jelena Đorđević,Jovan Živković (k.g.), Slobodan Miljković, Srđan Miljković, AndrijaMitić (k.g.), Lazar Nikolić (k.g.) i Aleksandra Pavlović.

Premijera će se održati u prvoj polovini decembra.


#   Niš   Pozorište lutaka   Kad su cvetale tikve predstava
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima