Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Šest decenija Likovne kolonije u Sićevu: Jubilej kreativnosti i saradnje umetnika iz regiona

rssBookmark and Share

Niš 03.09.2024. Z. Stojnić, Južna Srbija Info

Likovna kolonija u Sićevu, nadomak Niša, ove godine slavi izuzetno značajan jubilej – šest decenija kontinuiranog rada i umetničkog stvaranja. I ovog septembra, Sićevo je spremno dočekalo umetnike koji su sinoć svečano otvorili 61. saziv ove prestižne kolonije.

Foto: Galeroja SLU Niš
Foto: Galeroja SLU Niš

Učesnici iz Beograda, Valjeva, Niša, Bugarske i Hrvatske zvanično su započeli svoje stvaralačko putovanje u inspirativnom okruženju Sićevačke klisure.

Likovna kolonija u Sićevu, osnovana pre tačno 60 godina, postala je važan kulturni događaj u umetničkom svetu Balkana. Poznata po svojoj bogatoj istoriji i tradiciji, ova kolonija godinama okuplja umetnike različitih generacija i stilova, stvarajući jedinstven prostor za razmenu ideja, kreativnost i umetnički dijalog. Učesnici tokom kolonije stvaraju svoja dela inspirisana prirodnim lepotama Sićevačke klisure, ali i bogatom istorijom i kulturnim nasleđem ovog kraja.

Ovogodišnji saziv je poseban ne samo zbog jubileja već i zbog umetnika koji dolaze iz različitih sredina i donose jedinstvene perspektive u Sićevo. Njihova dela će, kao i prethodnih godina, biti deo završne izložbe koja će biti otvorena za javnost, čime će se produžiti kulturni život i značaj ove kolonije.

Likovna kolonija u Sićevu ne samo da podstiče umetničku kreativnost i saradnju, već doprinosi i promociji kulturnog turizma Niša i njegove okoline. Za mnoge umetnike, Sićevo je postalo mesto inspiracije, kreativnog izraza i izgradnje profesionalnih veza koje traju godinama.

Sa šest decenija iza sebe, Likovna kolonija u Sićevu nastavlja da bude središte umetničkog stvaranja i razmene, doprinoseći razvoju kulture i umetnosti u regionu. Ovaj jubilej je svedočanstvo o značaju umetničkog stvaralaštva i zajedništva, koje će nastaviti da inspiriše buduće generacije umetnika.


#   Niš   Sićevo   Nadežda Petrović   slikarstvo   Likovna kolonija Sićevo   Galerija savremene umetnosti
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima