Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Teatar na raskršću: Niš postao pozorišna prestonica Balkana

rssBookmark and Share

Niš 03.09.2024. Z. Stojnić, Južna Srbija Info

Grad Niš nastavlja da se profiliše kao festivalski centar Balkana, a od sinoć je postao i pozorišna prestonica regiona otvaranjem "Teatara na raskršću" u Narodnom pozorištu.

Foto: Grad Niš
Foto: Grad Niš

Takmičarski deo petog Festivala drame i pozorišta balkanskog kulturnog prostora otvorilo je Slovensko narodno gledališče iz Nove Gorice, predstavom “Antigona” Dominika Smole, u režiji Luke Marcena.

Festival "Teatar na raskršću" je prvi dramatski i pozorišni festival koji okuplja umetnike sa celog balkanskog prostora, što je savršeno logično upravo za Niš, grad koji je kroz istoriju poznat kao mesto susreta, spajanja i oplemenjivanja različitih kultura i naroda. Publika će tokom festivala, koji traje do nedelje, 8. septembra, imati priliku da uživa u sedam predstava koje dolaze iz Srbije, Slovenije, Crne Gore, Hrvatske i Bugarske. Sve predstave će se izvoditi na velikoj sceni Narodnog pozorišta u Nišu, sa početkom u 20 časova.

Gradonačelnik Niša, Dragoslav Pavlović, istakao je da je Teatar na raskršću savremeni izraz naše kulture, mentaliteta, ali i naše prošlosti. "Ovaj festival je za samo pola decenije postao prepoznatljivo kulturno obeležje grada Niša i ovog dela Evrope," dodao je na svečanom otvaranju Nikola Selaković, ministar kulture Republike Srbije.

"Još je ovo mlad festival, ali sama činjenica da postoji, da je od pre dve godine manifestacija od javnog značaja za kulturu grada Niša, govori da je ovaj festival na dobrom putu," rekao je Spasoje Milovanović, direktor Narodnog pozorišta Niš i ovogodišnji selektor Teatra na raskršću.

Festival "Teatar na raskršću" već petu godinu okuplja ljubitelje pozorišta iz celog regiona, pružajući im priliku da se upoznaju sa najnovijim dostignućima u oblasti drame i pozorišta sa Balkana. Ovaj događaj istovremeno doprinosi kulturnom životu Niša, ali i jačanju veza među zemljama Balkana kroz umetnost i kulturu.


#   Niš   Dragoslav Pavlović   Nikola Selaković   Narodno pozorište   Teatar na raskršću   Spasoje Milovanović
@selakovicnikola @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima