Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Dan srpskog jedinstva i nacionalne zastave - gradonačelnik Niša čestitao praznik

rssBookmark and Share

Niš 15.09.2024. Južna Srbija Info - redakcija

Danas, 15. septembra, Srbija i Republika Srpska zajedno obeležavaju Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, koji je ustanovljen u čast godišnjice proboja Solunskog fronta 1918. godine. Ovaj praznik simbolizuje jedinstvo srpskog naroda, njegovu borbu za slobodu i nacionalni identitet.

Dan srpskog jedinstva i nacionalne zastave - gradonačelnik Niša čestitao praznik

"Danas slavimo srpsku zastavu, lepšu od svih! Za nju su junačku krv lili vitezovi, sa njom su u pobede jurišali nepobedivi!

Naši preci očuvali su dostojanstvo zastave, danas je red došao na nas. Srpsku zastavu, simbol srpske slobode, junaštva i srpskog jezika, preuzimamo u ruke mi i sa istom moralnom obavezom dužni smo da čuvamo njenu svetost i njenu čast.

Svakom Srbinu, gde god se nalazio, čestitam Dan srpskog jedinstva, slobode i zastave", izjavio je gradonačelnik Niša Dragoslav Pavlović.

Centralna manifestacija biće održana u Novom Sadu, gde će se u 18 časova održati svečana akademija. Na akademiji će prisustvovati najviši zvaničnici iz Srbije i Republike Srpske, kao i brojni gosti iz zemlje i inostranstva.

Praznik nosi poruku o važnosti očuvanja nacionalne svesti i tradicije, uz poseban naglasak na simboliku srpske zastave kao simbola slobode i državnog suvereniteta. Tokom ovog dana, u mnogim gradovima biće organizovane svečanosti, izložbe i kulturni događaji, a građani su pozvani da na svojim domovima istaknu srpsku trobojku.

Dan srpskog jedinstva je ustanovljen 2020. godine, kao simbol zajedničke istorije i budućnosti Srbije i Republike Srpske, i ima za cilj jačanje nacionalnog jedinstva i solidarnosti među Srbima, ma gde živeli.

 

 

 


#   Niš   Srbija   Dragoslav Pavlović   Republika Srpska   slobode i nacionalne zastave
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima