Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Hor "Branko" iz Niša imao čast da svojim pojanjem učestvuje na Svetoj Liturgiji koju su predvodili patrijarh Porfirije i arhiepiskop Stefan

rssBookmark and Share

Aleksinac 14.10.2024. Z. Stojnić, Južna Srbija Info

Sa blagoslovom Njegovog Visokopreosveštenstva Mitropolita niškog g. Arsenija, na praznik Pokrova Presvete Bogorodice, hor NCPD "Branko" iz Niša imao je čast da svojim pojanjem učestvuje na Svetoj Liturgiji koju su predvodili Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije i Njegovo Blaženstvo Arhiepiskop ohridski i makedonski g. Stefan u manastiru Pokrova Presvete Bogorodice u Đunisu.

Foto: Zdravko Stojnić
Foto: Zdravko Stojnić

Ovaj važan duhovni događaj okupio je hiljade vernika iz različitih krajeva sveta, koji su sa molitvenim vapajem na usnama došli da se pomole Presvetoj Bogorodici.Đuniska svetinja, poznata po svojoj duhovnoj snazi i čudima, već godinama privlači vernike koji traže pomoć i isceljenje. Na ovaj sveti praznik, mnogi se sabiraju sa nadom da će Presveta Bogorodica biti njihova zastupnica pred Prestolom Sina Njenog, moleći za zdravlje, spasenje i iscelenje od telesnih i duhovnih nemoći.

Svojim pojanjem, hor "Branko" je dodatno ulepšao liturgijsku atmosferu, prateći molitve i osećanja sabranih vernika, učestvujući u ovom važnom molitvenom događaju koji se održava u jednom od najznačajnijih manastira u Srbiji.

Posle osvećenja slavskih prinosa, arhiepiskop Stefan je zablagodario na pozivu i uručio mitropolitu Arseniju ikonu Presvete Bogorodice. U znak sećanja na istorijsku posetu, mitropolit Arsenije darivao je patrijarha Porfirija i arhiepiskopa Stefana ikonama Pokrova Presvete Bogorodice, sa izobraženim manastirskim hramom i kapelom nad čudotvornim izvorom, posebno pripremljenim za ovu svečanost.

Podsetimo, upravo u manastiru Pokrova Presvete Bogorodice u Đunisu, pre tri godine su započeli uspešni pregovori o pomirenju Srpske pravoslavne crkve i Makedonske pravoslavne crkve. Ovi istorijski razgovori su doveli do obnove kanonskog jedinstva i učvrstili bratske odnose između dve crkve, što je veliki korak u izgradnji međusobnog poverenja i duhovnog jedinstva pravoslavnog naroda.


#   Aleksinac   Crkveno igračko-pevački ansambl Branko   Đunis   Vladika Arsenije   Manastir Đunis   Patrijarh Porfirije   Stefan arhiepiskop MPC
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima