Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Stara planina: Požar na Vidliču i dalje besni, vanredna situacije u delovima opštine Pirot i Dimitrovgrad

rssBookmark and Share

Pirot 27.08.2024. Južna Srbija Info - redakcija

Požar na planini Vidlič i dalje besni, najviše ugrožavajući sela Krupac, Smilovci i Basara. Pirot i Dimitrovgrad proglasili su vanrednu situaciju na delovima svojih teritorija. Meštani Krupca su napravili barijere kako bi sprečili širenje vatre prema kućama.

Stara planina: Požar na Vidliču i dalje besni, vanredna situacije u delovima opštine Pirot i Dimitrovgrad

Vatrogasci i meštani su tokom noći nastavili borbu protiv požara, posebno u selima Smilovci, gde je vatra pripretila manastiru Sv. Kirika i Julite, i Basara, gde gori borova šuma. Iz MUP-a upozoravaju na opasnost od požara i apeluju na oprez.

Požar na planini Vidlič i dalje bukti, stvarajući veliku opasnost za okolna sela Krupac, Smilovci i Basara. Vatrogasci i meštani su tokom noći vodili borbu sa vatrenom stihijom, a Pirot i Dimitrovgrad su proglasili vanrednu situaciju na delovima svojih teritorija kako bi se efikasnije suprotstavili požarima koji prete ovim mestima.

Najteža situacija je u okolini sela Krupac, gde se vatra širi iznad sela, zahvatajući šumu i preteći da ugrozi kuće. Meštani su napravili zaštitne barijere kako bi sprečili vatru da se približi njihovim domovima, dok su vatrogasci i radnici "Srbijašuma" angažovani na stvaranju protivpožarnih pojaseva. Gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić, izjavio je da je proglašena vanredna situacija kako bi se obezbedila dodatna podrška vatrogascima i sprečila veća šteta. On je naglasio da nijedno selo, kuća ili ljudski život nisu ugroženi, ali da je situacija i dalje ozbiljna.

Pored Krupca, teška situacija je i u selu Smilovci kod Dimitrovgrada, gde je vatra došla na samo nekoliko stotina metara od manastira Svetog Kirika i Julite. Odbrana manastira je trenutno prioritet, i vatrogasci rade na sprečavanju širenja požara ka ovom verskom objektu. U selu Basara kod Pirota, borova šuma je takođe zahvaćena požarom, a meštani i vatrogasci se neumorno bore da suzbiju vatru.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), tokom jučerašnjeg dana u Srbiji je zabeleženo 179 požara na otvorenom prostoru, a najveći aktivni požari trenutno su na teritoriji Pirota, Kučeva, Žagubice, Crnog vrha i Tare. U poslednjih sedam dana, pripadnici Sektora za vanredne situacije intervenisali su na ukupno 893 požara na otvorenom prostoru, što je značajno više u odnosu na isti period prošle godine, kada je bilo 393 intervencije.

MUP apeluje na građane da budu izuzetno pažljivi u toplim danima koji traju u Srbiji, jer svaka nepažnja može dovesti do požara velikih razmera. Podsećaju na važnost pridržavanja Zakona o zaštiti od požara kako bi se sprečile tragične posledice i šteta. Vatrogasne ekipe ostaju na terenu, spremne da se suprotstave daljem širenju požara i zaštite živote i imovinu građana.


#   Pirot   Stara planina   požar   Dimitrovgrad   MUP RS   Krupac   Vladan Vasić   spasilačko vatrogasne službe   Vidlič
@kzpvladanvasic @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima