Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Niš: Svečana akademija povodom 80 godina od oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu

rssBookmark and Share

Niš 15.10.2024. Južna Srbija Info - redakcija

U Domu vojske održana je svečana akademija kojom je obeleženo 80 godina od oslobođenja našeg grada u Drugom svetskom ratu. Ovaj značajan događaj okupio je brojne zvanice, među kojima su bili ministar kulture Nikola Selaković, državni sekretari Dejan Antić i Bratislav Ćirković, kao i veliki broj uglednih gostiju, predstavnika lokalne vlasti i javnog života.

Foto: Grad Niš
Foto: Grad Niš

Program svečane akademije bio je ispunjen istorijskim osvrtima i kulturnim sadržajima koji su istakli herojstvo onih koji su dali svoje živote za slobodu. Govornici su podsetili na važnost očuvanja sećanja na borbu i stradanja tokom Drugog svetskog rata, naglašavajući koliko je bitno da mlade generacije nastave da neguju tradiciju i pamte herojsku prošlost svog grada.

Gradonačelnik Niša, Dragoslav Pavlović, u svom govoru je posebno istakao važnost očuvanja sećanja na heroje koji su dali svoje živote za slobodu grada. On je naglasio: „Heroji umiru samo jednom – smrću zaborava. Imena kao što su Branko Bjegović, Ratko Jović, Aneta Andrejević, Mija Stanimirović, Nada Tomić i Milka Protić ne smeju biti zaboravljena. Srbija je najlepša u miru, a naša vizija mora biti da slobodu branimo čašću i znanjem, a ne metkom.“

Ministar Selaković je u svom govoru istakao značaj oslobođenja kao jednog od ključnih trenutaka u istoriji naše zemlje, pohvalivši zalaganje svih koji se trude da sećanje na taj dan ostane živo u kolektivnom pamćenju naroda. On je takođe podsetio na vrednosti slobode i mira, za koje su se naši preci hrabro borili, i istakao da je obaveza svih nas da poštujemo tu žrtvu.

Svečanost je završena umetničkim programom koji je dočarao duh vremena, a publika je imala priliku da čuje nekoliko muzičkih izvedbi i poetskih recitacija posvećenih temi slobode i rodoljublja. Ova akademija bila je prilika da se ponovo istakne značaj istorijskih događaja koji su oblikovali našu sadašnjost, ali i da se naglasi potreba za očuvanjem mira i slobode za budućnost.


#   Niš   Dragoslav Pavlović   Dom Vojske   Nikola Selaković   Drugi svetski rat   svečana akademija   Vojska Srbije
@selakovicnikola @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima