Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Održana Vidovdanska akademija - očuvanje duhovnog i kulturnog nasleđa za buduće generacije

rssBookmark and Share

Niš 28.06.2024. Z. Stojnić, Južna Srbija Info

U Svetosavskom domu pri Sabornom hramu u Nišu sinoć je održana tradicionalna svečana Vidovdanska akademija u susret nastupajućem prazniku. Ova značajna manifestacija organizovana je sa blagoslovom Njegovog Visokopreosveštenstva Mitropolita niškog g. Arsenija. Svečanost je realizovana u saradnji Uprave Sabornog hrama, Grada Niša, Kopnene vojske Srbije i Niške crkveno-pevačke družine "Branko".

Foto: Eparhija niška
Foto: Eparhija niška

Svečanost je započela uručivanjem priznanja najboljim učenicima i studentima. Visokopreosvećeni Mitropolit g. Arsenije je uručio nagrade đacima generacije iz niških osnovnih i srednjih škola, kao i najboljim studentima. Ovo priznanje je znak podrške i podsticaja mladima da nastave sa svojim uspesima i doprinosom zajednici.

Kulturno-umetnički deo programa otvorio je Visokopreosvećeni Mitropolit svojim pozdravnim slovom, u kome je istakao značaj Vidovdana za srpski narod i tradiciju. Ovogodišnji besednik na akademiji bio je dr Aleksandar Stojanović, profesor niške Bogoslovije "Svetih Kirila i Metodija". U svojoj besedi, profesor Stojanović je govorio o istorijskom i duhovnom značaju Vidovdana, podsećajući prisutne na vrednosti koje ovaj praznik nosi sa sobom.

Nastup Niške crkveno-pevačke družine "Branko"

Poseban umetnički doživljaj pružila je Niška crkveno-pevačka družina "Branko". Članovi družine, svih uzrasta, prikazali su svoj široki spektar talenata, naročito među najmlađima. Njihov nastup je još jednom opravdao dugu tradiciju i istoriju ove uvažene družine. Izvedeni repertoar je obuhvatio različite duhovne i tradicionalne pesme, čime je stvorena jedinstvena atmosfera koja je oduševila brojnu publiku.

Svečanost je protekla uz zvuke duhovne i nacionalne muzike, čime je istaknuta važnost duhovnog i kulturnog nasleđa koje se neguje kroz ovakve manifestacije. Prisutni su mogli da osete duh zajedništva i zajedničke odgovornosti u očuvanju tradicije i vere.

Vidovdanska akademija u Nišu, kao i svake godine, predstavlja značajan događaj koji okuplja zajednicu oko vrednosti koje su duboko ukorenjene u istoriji i kulturi srpskog naroda. Ova manifestacija je još jedan podsetnik na značaj očuvanja duhovnog i kulturnog nasleđa za buduće generacije.

 


#   Niš   Crkveno igračko-pevački ansambl Branko   Vidovdanska akademija   Vladika Arsenije
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima