Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

"Otišla tetka Doke" - Preminula glumica Radmila Živković

Bookmark and Share

20.09.2024. Južna Srbija Info - redakcija

Prvakinja Drame Narodnog pozorišta u Beogradu Radmila Živković preminula je 20. septembra u Beogradu, saopštilo ja beogradsko Narodno pozorište.

Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Rođena je 14. januara 1953. godine u Kruševcu.

Diplomirala je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Stalna članica ansambla Drame Narodnog pozorišta postala je 1984. godine

Na matičnoj i scenama drugih pozorišta (Pozorište na Terazijama, Zvezdara teatar, Beogradsko dramsko pozorište…) ostvarila je niz značajnih uloga.

Tokom svoje duge i bogate karijere, glumica je ostvarila mnoge značajne uloge na filmu i televiziji, ostavljajući dubok trag u domaćoj kinematografiji. Njene istaknute filmske uloge uključuju ostvarenja u kultnim filmovima kao što su Sabirni centar, Mrtav 'ladan, Još ovaj put, i Zona Zamfirova.

Na televiziji, pamti se po ulogama Đilde u seriji, Srećni ljudi, Jovanke Ljutić u popularnoj seriji Stižu dolari, i kao glavna glumica u seriji Ulica lipa. Njen talenat i posvećenost doneli su joj brojne pohvale i omiljenost među gledaocima.

Ljubiteljima pozorišta posebno će ostati u sećanju njeno maestralno tumačenje Živke Popović u Nušićevoj "Gospođi ministarki", u režiji Jagoša Markovića koja je skoro dve decenije bila na stalnom repertoaru Narodnog pozorišta u Beogradu. 

Tokom duge i bogate karijere ostvarila je mnogobrojne velike i značajne uloge na filmu i televiziji.

Dobitnica je brojnih prestižnih nagrada i priznanja, među kojima su Zlatna arena, „Carica Teodora“, „Žanka Stokić”, „Despotica Jerina“, „Milivoje Živanović”, Nušićeva nagrada za životno delo glumcu-komičaru.

Datum, vreme i mesto sahrane biće naknadno saopšteni


#   In memoriam   Zona Zamfirova   Filmski susreti   glumica   Radmila Živković
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima