Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Da li će niška opozicija "smeniti" predsednika SG Niša Igora Novakovića i koji su razlozi za to

rssBookmark and Share

Niš 18.10.2024. Z. Stojnić, Južna Srbija Info

Na današnjoj konferenciji za medija, niška opozicija zatražila je ostavku predsednika Skupštine grada Niša, prof. dr Igora Novakovića, zbog, kako navode, neadekvatnog vođenja sednica i selektivne primene Poslovnika o radu.

Foto: Južna Srbija Info
Foto: Južna Srbija Info

Osim toga, opozicija ga optužuje da se nije izuzeo iz rasprave oko isplate finansijske pomoći radnicima propalih niških firmi, čime je navodno došao u sukob interesa.

Osim političkih pitanja, opozicija naglašava i da je Novaković koristio društvene mreže za napade na novinare i aktiviste, što smatraju neprihvatljivim i nedopustivim.

Ako Novaković ne podnese ostavku u roku od pet dana, najavljuju zahtev za njegovo razrešenje.

Podsetimo..

Novaković je demantovao da je na spisku za isplatu pomoći radnicima propalih preduzeća

U mejlu SG Grada Niša upućenom medijskim redakcijama, predsednik Skupštine Grada Niša, prof. dr Igor Novaković demantuje navode u javnosti da se nalazi na spisku za isplatu zaposlenima propalih niških preduzeća. Prema njegovim rečima, svoja potraživanja je u celosti namirio još 2011. godine, kao razlučni poverilac, u skladu sa važećim zakonom.

Novaković je istakao da je sve urađeno zakonski i da ne postoji mogućnost da se njegovo ime nađe na takvim spiskovima, naročito ne zbog neisplaćenih plata.

Pitanje ko greši u pravljenju spiskova ostaje otvoreno, a Novaković navodi da se ovakvi neutemeljeni podaci šire u medijima bez dokaza, što dovodi do uznemiravanja javnosti.

Novaković je naveo je da je nedopustivo da se ovakve neistinite informacije plasiraju bez proverenih činjenica i pozvao na veći nivo odgovornosti u javnom informisanju.

Sa konferencije…

Opozicija u Nišu uputila je zvaničan zahtev za ostavku predsednika Skupštine grada Niša, prof. dr Igora Novakovića, navodeći niz razloga zbog kojih smatraju da on više nije dostojan funkcije koju obavlja. Najvažniji među njima su neadekvatno vođenje sednica, sukob interesa u vezi sa isplatama radnicima propalih niških firmi i selektivna primena Poslovnika o radu. Takođe, opozicija ukazuje na njegovo neodmereno ponašanje na društvenim mrežama, gde je, kako tvrde, iznosio lične podatke i kritikovao novinare i aktiviste.

Glavni razlozi za smenu

Ono što je podstaklo opoziciju da zatraži ostavku Novakovića jeste njegova uloga u raspravi oko isplate zaostalih plata radnicima nekadašnjih društvenih i državnih preduzeća. Opoziciona odbornica Ana Eraković naglasila je da je Novaković trebalo da se izuzme iz te rasprave, jer se navodno nalazi na spisku radnika koji imaju potraživanja od tih preduzeća, što predstavlja sukob interesa. Iako je Novaković tokom sednice demantovao da ima bilo kakva potraživanja, opozicija smatra da je njegovo učešće u raspravi neprihvatljivo i protivno Poslovniku o radu.

„Novaković se nalazi na spiskovima radnika koji imaju potraživanja, što znači da je bio u sukobu interesa. To što nije izuzeo sebe iz rasprave pokazuje nepoštovanje propisa i dovodi u pitanje njegovu sposobnost da objektivno vodi sednice“, istakla je Eraković.

Pored toga, opozicija ga optužuje za selektivnu primenu Poslovnika, navodeći da su njihovi predlozi za dopunu dnevnog reda bili odbijeni kao neblagovremeni, dok je Novaković uvrstio osam tačaka dnevnog reda na sam dan sednice.

Kontroverze na društvenim mrežama

Jedan od najozbiljnijih zamerki koje opozicija upućuje Novakoviću jeste njegovo ponašanje na društvenim mrežama, gde je navodno uputio kritike i napade na novinare, aktiviste i nezavisne organizacije u Nišu. Na meti njegovih objava našli su se portal „Južne vesti“ i Media reform centar, što je izazvalo negodovanje ne samo opozicije već i novinarskih udruženja.

„Novaković je započeo svoju kampanju protiv novinara i aktivista na društvenim mrežama, iznoseći lične podatke i optužbe, čime je grubo prekršio propise i standarde ponašanja javnog funkcionera“, rekla je Eraković. Ovo je dodatno podstaklo opoziciju da zahteva njegovu smenu, navodeći da takvo ponašanje nije prihvatljivo u demokratskom društvu.

Šef odborničke grupe „Biramo Niš“, dr Dragan Milić, istakao je da je ovaj napad na novinare i civilne organizacije „kap koja je prelila čašu“ i da celokupna opozicija podržava smenu Novakovića. „Niš mora da bude simbol demokratije i pristojnosti, a ne bahatosti. Nećemo dozvoliti da predsednik Skupštine nastavi da krši prava novinara i građana“, rekao je Milić.

Dalje korake najavljuje opozicija

Opozicija je postavila rok od pet dana da Novaković podnese ostavku na mesto predsednika Skupštine grada. Ukoliko to ne učini, najavljuju da će podneti zvaničan zahtev za njegovo razrešenje i tražiti održavanje vanredne sednice na kojoj će se raspravljati o njegovoj smeni.

„Nećemo odustati dok Novaković ne bude uklonjen sa funkcije koju zloupotrebljava. Njegova nedoslednost i nesposobnost da vodi sednice na transparentan i pravičan način narušavaju integritet institucija u Nišu“, zaključila je Ana Eraković.

Kako će se situacija razvijati, ostaje da se vidi, ali je jasno da su odnosi između opozicije i predsednika Skupštine grada na vrlo nestabilnom terenu.


#   Niš   Igor Novaković   Skupština grada Niša   opozicija   Grupa građana Dr Dragan Milić   Đorđe Stanković   Biramo Niš koalicija
@redinmind @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima