Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Konstitutivna sednica novog saziva Skupštine Niša 12. avgusta - da li će SNS obezbediti veću razliku i sigurniju vladavinu

rssBookmark and Share

Niš 30.07.2024. Z. Stojnić, Južna Srbija Info

Kako nezvanično saznajemo, konstitutivna sednica novog saziva Skupštine Niša biće održana u ponedeljak, 12. avgusta. Očekuje se da ovu informaciu potvrdni predsednik SG Niša iz prošlog saziva, Boban Džunić, na današnjoj konferenciji za novinare.

Foto. Južna Srbija
Foto. Južna Srbija

Gradska izborna komisija (GIK) dodelila je 30 mandata koaliciji oko Srpske napredne stranke (SNS), dok su preostalih 30 mandata osvojile stranke koje su nastupale kao opozicija u predizbornoj kampanji. Među njima, Gradska grupa (GG) “Dr Dragan Milić” dobila je 16 mandata, lista “Biramo Niš” deset, dok su po dva mandata pripala listama “Kreni-promeni – I ja sam Niš” i “Ujedinjeni – Nada za Niš”. Ruska stranka osvojila je jedan mandat.

Odluka GIK omogućava koaliciji oko SNS da formira tesnu većinu u Skupštini sa ukupno 31 mandatom, zahvaljujući savezništvu sa Ruskom strankom. Ovaj odnos snaga, 31 prema 30, postavlja pitanje stabilnosti buduće vlasti i potencijalnih izazova u donošenju ključnih odluka.

Politički analitičari smatraju da je situacija vrlo dinamična i da SNS možda neće moći da se oslanja isključivo na tesnu većinu. "U ovakvim okolnostima, ključno je pitanje da li SNS ima osiguranu dodatnu podršku kako bi izbegla moguće blokade u radu Skupštine," navodi jedan od analitičara. "Spekuliše se da bi SNS mogla dobiti podršku od nekih opozicionih stranaka, što bi im omogućilo veću stabilnost."

U političkim krugovima se šuška da bi neke opozicione mogle pružiti podršku SNS-u, iako su zvanično nastupale kao opozicija. Razlozi za potencijalnu saradnju mogu biti različiti, uključujući zajedničke interese ili dogovore o konkretnim projektima koji bi doneli benefite i za grad i za stranke koje se priključe koaliciji.

Predsednik Skupštine grada Niša, Boban Džunić, zakazao je konstitutivnu sednicu novog saziva Skupštine za ponedeljak, 12. avgust, sa početkom u 10 časova. "Očekujemo konstruktivan rad svih odbornika i verujemo da će novi saziv Skupštine grada doprineti daljem razvoju Niša," izjavio je Džunić.

Predstojeća sednica će biti prilika da se vidi kako će se odnosi snaga razvijati i da li će SNS uspeti da osigura stabilnu većinu za sprovođenje svojih planova. Građani Niša s pažnjom prate razvoj situacije, s nadom da će nova Skupština raditi u njihovom interesu i doprineti rešavanju ključnih pitanja za grad.


#   Niš   SNS   Boban Džunić   Skupština grada Niša   opozicija   lokalni izbori 2024   Grupa građana Dr Dragan Milić   Biramo Niš koalicija
@sns_srbija @DzunicBoban @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima