Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Prema GIK-u: Koalicija oko SNS ima jedan mandat više od opozicije u Nišu

rssBookmark and Share

Niš 01.07.2024. Z. Stojnić, Južna Srbija Info

Na današnjoj sednici Gradske izborne komisije (GIK) usvojen je izveštaj o konačnim rezultatima izbora za odbornike Skupštine grada Niša održanih 2. juna.

Foto. Južna Srbija
Foto. Južna Srbija

Predsednica GIK-a, Danijela Milićević, predstavila je rezultate glasanja, ali nije iskoristila priliku da razjasni određene nedoumice, ostavivši to za „neku drugu priliku“.

Prema predstavljenim rezultatima, lista „Aleksandar Vučić – Niš sutra“ osvojila je 49.230 glasova, što im je donelo 30 mandata. Grupa građana „Dr Dragan Milić“ osvojila je 27.211 glasova i 16 mandata, dok je „Biramo Niš“ dobila 17.914 glasova i 10 odborničkih mesta. Lista „Ujedinjeni – Nada za Niš“ osvojila je 4.307 glasova i dva mandata, dok je lista „I ja sam Niš – Kreni-promeni“ dobila 4.371 glas i takođe dva mandata. Ruska stranka osvojila je jedan mandat sa 1.223 glasa.

Opozicija je izrazila sumnje u regularnost izbora, tvrdeći da imaju 3.332 glasa više od liste oko SNS-a zajedno sa Ruskom strankom. Posebno su istakli nepravilnosti na biračkim mestima 10 i 18 u Medijani, gde je broj glasova za Rusku stranku bio prepravljan, a takav zapisnik je objavljen na sajtu RIK-a. Uprkos tim tvrdnjama, Milićević je izjavila da nemaju drugi zapisnik i da je originalni zapisnik objavljen na sajtu Republičke izborne komisije.

Na pitanje o roku za odgovor na prigovore, predsednica GIK-a je rekla: „Hajde prvo da vidimo šta će biti“. Takođe, nije komentarisala ni krivičnu prijavu podnetu protiv nje, ističući da će biti druga prilika za razgovor o tome.

Istakla je da nije bilo pritisaka u radu Gradske izborne komisije i da su optužbe o prepravljanju zapisnika veoma ozbiljne. Birači i podnosioci lista imaju pravo da podnesu prigovor na rezultate u roku od 72 sata od njihovog objavljivanja na sajtu Republičke izborne komisije. Ako ne bude prigovora i žalbi, GIK će u roku od sedam dana doneti rešenje o dodeli mandata. Rok za odgovor na žalbe je 24 sata.


#   Niš   SNS   GIK   Danijela Milićević   lokalni izbori 2024   Grupa građana Dr Dragan Milić   Biramo Niš koalicija   Aleksandar Vučić - Niš sutra
@sns_srbija @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima