Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Građani Niša sutra dobijaju novu vlast: Da li će ponedeljak biti dan demokratije ili...

rssBookmark and Share

Niš 11.08.2024. Z. Stojnić, Južna Srbija Info

Dva meseca nakon lokalnih izbora u Nišu, zakazana je konstitutivna sednica Skupštine grada za ponedeljak, 12. avgust, kada će biti odlučeno ko će voditi grad naredne četiri godine.

Foto: M. Maksimović
Foto: M. Maksimović

Postizborni period obeležila je pravna borba opozicije, koja je pokušavala da ospori rezultate Gradske izborne komisije (GIK) zbog sumnje u izbornu krađu. Opozicija je uložila prigovore i žalbe, koje su GIK i Viši sud u Nišu odbili, što je dovelo do dodele mandata odbornicima.

Prema rezultatima GIK-a, lista "Aleksandar Vučić - Niš sutra" osvojila je 30 mandata, a lista Dragana Milića 16 mandata, dok je koalicija "Biramo Niš" osvojila 10 mandata. U opoziciji su izrazili nezadovoljstvo, tvrdeći da su izbori bili neregularni i da SNS nema većinu za formiranje vlasti, čak ni uz podršku Ruske stranke, koja je osvojila 1 mandat. Na konstitutivnoj sednici biće izabrani novi gradonačelnik, zamenik gradonačelnika i članovi Gradskog veća.

Opozicija je najavila nastavak borbe, izražavajući sumnje u moguće "preletanje" odbornika i manipulacije tokom sednice. Dok je predsednik Skupštine Boban Džunić uveren da će vlast biti formirana bez odlaganja, Dragan Milić ostavlja prostor za različite ishode.


#   Niš   SNS   gradonačelnik   predsednik opštine   odbornici   sednica   GIK   predsednik Skupštine   lokalni izbori 2024   Grupa građana Dr Dragan Milić   Biramo Niš koalicija
@sns_srbija @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima