Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Koalicija "Biramo Niš" obeležila Međunarodni dan akcije za zdravlje žena

rssBookmark and Share

Niš 28.05.2024. Južna Srbija Info - redakcija

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana akcije za zdravlje žena, podsećamo da su problemi oboljevanja od raka grlića materice i raka dojke, akušersko nasilje, loši uslovi u porodilištima i menstrualno siromaštvo teme kojima se moramo baviti svakog dana, kažu aktivistkinje iz Koalicije Biramo Niš.

Koalicija "Biramo Niš" obeležila Međunarodni dan akcije za zdravlje žena

U Srbiji svakog dana 1 žena oboli, a 4 umru od raka grlića materice, Srbija je 5. u Evropi po stopi oboljevanja, a 2. po stopi umiranja od ove bolesti. Od raka dojke, u našoj državi godišnje umre više od 1.700 žena. Zbog toga se borimo za besplatne i dostupne HPV vakcine, preventivne ginekološke i mamografske preglede, kao i edukaciju devojčica, devojaka i žena o važnosti samopregleda dojki, odlaska na redovan ginekološki pregled, zaštite od seksualno prenosivih bolesti i svesti o očuvanju svog zdravlja.
Trudnice i porodilje suočavaju se sa lošim higijenskim uslovima, neudobnim krevetima, iscepanom posteljinom, zahtevanjem poklona ili novca kako bi bile adekvatno porođene, ali i akušerskim nasiljem i nepotrebnom epiziotomijom. Nekoliko slučajeva akušerskog nasilja završilo se čak i smrću novorođenčeta. Država odgovornost za pad nataliteta prebacuje na žene, iako država ne pokazuje nikakvu odgovornost prema njima. Prema istraživanjima 11% žena je reklo da neće više rađati zbog loših uslova u porodilištu i iskustva koje su imale. 
Borimo se za poboljšanje uslova u porodilištima, human tretman trudnica i porodilja, bolju edukaciju medicinskog osoblja ali i bolje uslove za rad i veće plate za medicinsko osoblje. Niško porodilište je jedno od najzapuštenijih u Srbiji. Garantujemo da ćemo obezbediti bolje uslove i izgraditi novu zgradu porodilišta. 
Podsećamo da devojke i žene koje žive u siromaštvu nemaju dovoljno novca da sebi obezbede osnovne proizvode za menstrualnu higijenu. Borićemo se za to da se se smanji stopa siromaštva, kao i da menstrualni proizvodi budu dostupni svim devojkama i ženama.
Zalažemo se za borbu protiv diskriminacije i nasilja nad ženama, ravnopravan tretman žena u društvu i kvalitetne zdravstvene usluge za sve žene.
Biramo borbu za ženska prava svaki dan!

 


#   Niš   zdravlje   žene   Tamara Kerković   Biramo Niš koalicija
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima