Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

“Nećeš kopati” protesti protiv iskopavanja litijuma na jugu Srbije

rssBookmark and Share

Niš 09.08.2024. Južna Srbija Info - redakcija

Pod imenom “Nećeš kopati”, večeras će se održati protesti protiv iskopavanja litijuma u tri grada na jugu Srbije – Nišu, Vranju i Leskovcu. Okupljanje građana počinje u 19 sati, a organizatori su inicijative “Kreni - promeni” i “Slobodni građani jablaničkog okruga”.

Foto: Južna Srbija Info
Foto: Južna Srbija Info

U Nišu će se protest održati ispred Gradske kuće, a među lokacijama koje su u javnosti spominjane u vezi sa rudarenjem je Krajkovac kod Merošine. Inicijativa “Kreni - promeni” organizuje ovaj protest s ciljem da se zaustavi planirano iskopavanje litijuma koje, prema mišljenju organizatora, može imati štetne posledice po životnu sredinu i zdravlje građana.

Građani Vranja će se okupiti ispred Robne kuće, a protestuju protiv planiranog iskopavanja u više sela u Pčinjskom okrugu, uključujući Klinovac, Klenike, Buštranje, Rusce, Novo Selo i Surlicu. Organizatori ističu da je važno skrenuti pažnju na potencijalne opasnosti koje ovakvi projekti nose po lokalne zajednice.

Protest u Leskovcu će se održati na Gradskom trgu, gde se očekuje okupljanje velikog broja građana. Organizatori iz “Slobodnih građana jablaničkog okruga” izražavaju zabrinutost zbog mogućih istraživanja i iskopavanja litijuma u ovom delu Srbije, te naglašavaju potrebu za očuvanjem prirode i zdravlja stanovništva.

Podsetimo, nadležna ministarstva su u poslednjih 20 godina izdala 130 rešenja za istraživanje litijuma, uključujući i rešenja koja se odnose na jug Srbije. Međutim, iz Ministarstva rudarstva tvrde da ta rešenja više nisu važeća i da trenutno nema istraživanja litijuma na tim lokacijama.

Večerašnji protesti imaju za cilj podizanje svesti o mogućim rizicima koje donosi iskopavanje litijuma i izražavanje nezadovoljstva građana prema ovakvim projektima u njihovim lokalnim zajednicama.


#   Niš   Leskovac   Vranje   protest   opozicija   Krajkovac   litijum   Kreni-Promeni
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima