Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Pet novih odbornika u Skupštini Grada Niša, pitanje sukoba interesa na dnevnom redu Agencije za sprečavanje korupcije

rssBookmark and Share

Niš 01.10.2024. Z. Stojnić, Južna Srbija Info

Zbog prestanka mandata četvoro odbornika Srpske napredne stranke (SNS) u Skupštini grada Niša, kao i ostavke predsednika Gradske opštine Medijana Mladena Đurića na mesto odbornika, pet novih odbornika biće imenovano na sledećoj sednici Skupštine.

Foto: Južna Srbija Info
Foto: Južna Srbija Info

Ova promena dolazi nakon što su bivši odbornici izabrani na funkcije gradonačelnika, zamenika gradonačelnika i većnika, koje su nespojive sa funkcijom odbornika.

Mandati će biti dodeljeni Nataliji Jovanović, Anđeli Milovanović, Aleksandru Stojanoviću i Mihajlu Zdravkoviću sa liste koalicije oko SNS-a, kao i Radovanu Dramićaninu sa liste Grupe građana "Dr Dragan Milić".

Mandati gradonačelnika Dragoslava Pavlovića, njegovog zamenika Luke Gaševića, kao i gradskih većnika Stevana Veselinovića i Ivane Cvetković, zvanično su prestali, jer su oni preuzeli funkcije nespojive sa funkcijom odbornika. Mladen Đurić je podneo ostavku, pa će njegovo mesto takođe biti popunjeno.

Predsednik Odbora za mandatno-imunitetska pitanja, Mile Ilić, potvrdio je da će Skupština na sledećoj sednici odlučiti o potvrđivanju novih mandata. Međutim, jedno od pitanja koje se postavlja je dodela mandata Mihajlu Zdravkoviću, koji već obavlja funkciju gradskog većnika. Prema rečima Ilića, mandat mora biti formalno dodeljen, a na Skupštini će se odlučiti o njegovom eventualnom prestanku ukoliko Zdravković ne podnese ostavku.

Pitanje potencijalnog sukoba interesa otvoreno je i u slučaju Milene Vakić, koja je istovremeno odbornica u Skupštini grada i većnica u Gradskoj opštini Medijana. Ovim pitanjem, prema rečima zamenika predsednika Skupštine Vladice Maričića, baviće se Agencija za sprečavanje korupcije. Skupština nema nadležnost da sama rešava ovaj sukob interesa, ali bilo koji građanin može pokrenuti pitanje pred Agencijom.

Iako je ranije najavljeno da će Vakićeva podneti ostavku na mesto odbornice, ona je u međuvremenu napustila odborničku grupu GG "Dr Dragan Milić", što je unelo dodatne dileme oko njenog mandata.


#   Niš   Mile Ilić   odbornici   Skupština grada Niša
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima