Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Niški PODES: Učešće na republičkim izborima - šansa za istinsku promenu i suočavanje sa kompromisom?

rssBookmark and Share

Niš 02.10.2024. Z. Stojnić, Južna Srbija Info

Pokret za decentralizaciju Srbije (PODES), koji se nedavno formirao u Nišu, na danas održanoj konferenciji za medije, najavio je učešće na predstojećim republičkim izborima. Na prvi pogled, PODES nudi nešto što se dugo čeka u političkom životu Srbije — decentralizaciju i ravnomerni razvoj svih delova zemlje.

Foto: Dr Dragan Milić Fejsbuk
Foto: Dr Dragan Milić Fejsbuk

Decentralizacija kao politička mantra

Decentralizacija je tema koja godinama dominira u retorici političara, ali su konkretni rezultati uglavnom izostajali. Ideja da Srbija treba da ima više regionalnih centara, umesto jednog dominantnog (Beograd), odavno je prisutna u stručnoj javnosti, ali implementacija zahteva ozbiljne reforme i političku volju.

PODES je, kako tvrdi Dragan Milić, osnovan upravo iz osećaja nemoći lokalnih zajednica da sprovedu promene bez podrške centralne vlasti. To jeste tačno — lokalne vlasti su u velikoj meri ograničene budžetskim sredstvima i političkim pritiscima koji dolaze iz Beograda. Zbog toga, ideja PODES-a može privući one koji smatraju da su zapostavljeni ili marginalizovani u trenutnom sistemu.

Ključni ciljevi: Utopija ili realnost?

Pokret je postavio tri ključna cilja: decentralizaciju, departizaciju i dekriminalizaciju. Na papiru, ovo zvuči kao osnova za ozbiljnu reformu. Međutim, problem leži u tome što svaki od ovih ciljeva zahteva dugoročne sistemske promene i jaku političku podršku.

Decentralizacija zahteva stvaranje regionalnih centara moći sa većim finansijskim i političkim ovlašćenjima. Međutim, to bi značilo i ozbiljno slabljenje centralne vlasti, što nijedna vlada do sada nije bila spremna da učini. U trenutnom političkom okruženju, gde centralizacija donosi kontrolu nad resursima i političkim tokovima, teško je zamisliti da će stranke sa dugogodišnjim uporištem u Beogradu lako pristati na takve promene.

Departizacija, odnosno zamena partokratije meritokratijom, zahteva radikalnu promenu političke kulture. Stranačko zapošljavanje i partijski uticaj na državne institucije duboko su ukorenjeni u srpskom političkom sistemu. Iako je Milić izjavio da PODES neće sarađivati sa partijama pre izbora, postavlja se pitanje kako će pokret ostvariti svoje ciljeve u političkoj areni u kojoj su stranke neizbežni akteri.

Dekriminalizacija, kako je opisuje Milić, odnosi se na eliminaciju kriminala i korupcije iz društvenih struktura. Ovo je posebno ambiciozan cilj u zemlji u kojoj su korupcija i organizovani kriminal duboko ukorenjeni, ne samo u privatnom sektoru već i u državnim institucijama. Pitanje je kako će PODES, kao novi igrač na političkoj sceni, uspeti da se izbori sa ovim problemima bez podrške postojećih struktura moći.

Političko pozicioniranje: Anti-establišment ili alternativa?

Jedna od zanimljivih strana PODES-a je njegova deklarisana pozicija kao anti-establišment pokreta. U trenutku kada je nezadovoljstvo političkim elitama na visokom nivou, ovakva retorika može doneti podršku birača koji se osećaju zapostavljenim. Milić jasno stavlja do znanja da neće sarađivati sa partijama pre izbora, što je odmak od uobičajenih predizbornih koalicija.

Međutim, postavlja se pitanje šta će se desiti nakon izbora. Ukoliko PODES uđe u Skupštinu, biće suočen sa potrebom za kompromisom. Da li će uspeti da ostane dosledan svojim principima i ciljevima, ili će postati deo sistema koji je obećao da će promeniti?

Da li je Srbija spremna za decentralizaciju?

Decentralizacija je koncept koji je u mnogim zemljama doprineo ravnomernijem razvoju, smanjenju regionalnih razlika i boljoj raspodeli resursa. Međutim, u Srbiji je centralizacija istorijski model upravljanja koji se teško menja.

Pitanje je da li su građani, posebno oni iz centralnih delova zemlje, spremni da podrže pokret koji bi značajno umanjio moć Beograda i podelio resurse sa drugim delovima Srbije. Iako je Niš simbolično mesto za početak ovakve inicijative, podrška drugih gradova i regiona, kao i spremnost birača iz Beograda da podrže ovakve promene, ostaje pod znakom pitanja.

Zaključak

Pokret za decentralizaciju između entuzijazma i stvarnosti

PODES se pojavljuje u trenutku kada je politički pejzaž u Srbiji zasićen nezadovoljstvom, ali i skepticizmom prema novim pokretima. Ciljevi koje su postavili su ambiciozni, ali zahtevaju dugoročnu strategiju i ozbiljnu političku podršku.

Ako PODES uspe da izgradi širi front sa srodnim pokretima i organizacijama, kao što Milić najavljuje, mogli bi postati relevantna politička sila na narednim izborima. Ipak, ukoliko ne uspeju da prevaziđu političke i društvene prepreke, postoji rizik da će ostati samo još jedan pokušaj reforme bez stvarnog uticaja na promene koje Srbija očajnički treba.


#   Niš   parlamentarni izbori   Grupa građana Dr Dragan Milić   PODES Milić   departizacija
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima