Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Politike nikad dosta: Predsednik supšine Niša izdao saopštenje, Bratislav Ćirković ne može biti odbornik, besplatni udžbenici sledeće godine

rssBookmark and Share

Niš 12.09.2024. Južna Srbija Info - redakcija

Viši sud u Nišu je, odlučujući o žalbi Odborničke grupe „Biramo Niš“, izjavljenoj protiv odluke Skupštine Grada Niša o potvrđivanju mandata odborniku Skupštine Grada Niša Bratislavu Ćirkoviću, doneo rešenje kojim se žalba odbacuje, izjavio je između ostalog predsednik SG NIša Igor Novaković

Foto: I.N. FB
Foto: I.N. FB

Saopštenje prenosimo u celosti..

Ovim je iznova dat pun legitimitet pobedi liste „Aleksandar Vučić – Niš sutra“, legitimitet izboru predsednika Skupštine Grada Niša, izboru gradonačelnika Grada Niša, kao i legitimitet svim ostalim aktima donetim na konstitutivnoj sednici Skupštine Grada Niša. Pred nama je puno posla, mnogo odluka koje treba doneti kako bi Grad mogao da funkcioniše. Očekujem da će Skupština Grada Niša nastaviti sa radom u konstruktivnoj i dostojanstvenoj parlamentarnoj atmosferi, dosledno, kao i do sada,  poštujući  zakon i proceduru, uz pun doprinos svih aktera ovog saziva lokalnog parlamenta u donošenju važnih odluka za naš Grad. 

Skupštini Grada Niša  odbornici sa liste „Kreni promeni“ dostavili su predlog da se na prvoj narednoj sednici Skupštine Grada Niša uvrste u dnevni red i donesu odluke o dodeli đačke pomoći porodicama sa decom školskog uzrasta na teritoriji Grada i o dodeli udžbenika za učenike osnovnih škola na teritoriji Grada Niša za 2025/2026 godinu. Kako dostavljeni predlozi odluka nisu izrađeni u skladu sa Poslovnikom Skupštine Grada Niša, s obzirom na to da ne sadrži sve elemente propisane Poslovnikom, neophodno je da se isti dostave u formi u kojoj ih Skupštine Grada Niša donosi.

            Podsećanja radi, u 2023. godini, a na osnovu Odluke o finansijskoj podršci porodici sa decom, Grad je  iz svog budžeta izdvojio 270.647.500 dinara, a u 2024. do danas 161.430.000 dinara. 

            Ostvarena su prava na pakete za đake prvake, besplatnu užinu, regresiranje troškova ishrane u produženom boravku, pomoć za nabavku udžbenika čiji su roditelji ili jedan od roditelja osoba sa invaliditetom. Takođe ostvarena su i prava na jednokratnu pomoć za prvorođeno dete, novčanu pomoć nezaposlenoj porodilji, novčanu pomoć za duple blizance, trojke i četvorke, novčanu pomoć za novorođenče, za prvorođenu devojčicu i prvorođenog dečaka u Novoj godini, a realizovana je i isplata jednokratne novčane pomoći učenicima prvih razreda osnovnih škola i učenicima srednjih škola na teritoriji Grada Niša. Ovi podaci  dokaz  da je u prethodnom periodu vođena aktivna socijalna politika i da će se  nastaviti sa takvom praksom.

            Takođe, Skupštini Grada Niša dostavljen je i predlog narodne/građanske inicijative za finansiranje besplatnih udžbenika za učenike osnovnih škola. Međutim,  inicijativa je nejasna, s obzirom na činjenicu da različiti zakoni regulišu narodnu/građansku inicijativu drugačije.

            Ističem da je inicijativa dobra, ali podsećam da je ona već prezentovana u ekspozeu gradonačelnika Niša na konstitutivnoj sednici i da je u planu da uskoro bude na  dnevnom redu sednice Skupštine Grada Niša. 

            Skupština Grada Niša biće otvorena  za sve dobre inicijative i konstruktvine predloge, otvorena za dijalog, kako bismo zajedno unapređivali mere  koje će na adekvatan način sagledavati  potrebe i rešavati  probleme naših sugrađanki i sugrađana.


#   Niš   Igor Novaković   Skupština grada Niša   besplatni udžbenici
@redinmind @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima