Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Poništeni preliminarni rezultati izbora u Nišu - GIK angažovao firmu "BIG Data Tehnology" da ponovo obradi podatke

rssBookmark and Share

Niš 25.06.2024. BETA, Danas, Južna Srbija Info

Gradska izborna komisija (GIK) u Nišu poništila je preliminarne rezultate izbora objavljene 3. juna, nakon prigovora koalicije "Biramo Niš". GIK je naložila firmi "BIG Data Tehnology" da obradi podatke sa svih 197 biračkih mesta i predloži nove preliminarne rezultate, informiše agencija BETA, prenosi list Danas.

Foto: Južna Srbija Info arhiva
Foto: Južna Srbija Info arhiva

Opozicija je ukazala na matematičke greške i nelogičnosti u prethodnim rezultatima. Miloš Nešić iz koalicije "Biramo Niš" izjavio je da je GIK delimično priznao greške, ali nije adekvatno ispravio situaciju, te i dalje traže otvaranje svih džakova sa biračkim materijalom i ponovni prebroj glasova.

Izvor: Beta, prenosi list Danas

Kompletan tekst možete pročitati u listu Danas

https://www.danas.rs/vesti/drustvo/gik-nis-preliminarni-rezultati-izbora/

GIK u Nišu poništila preliminarne rezultate izbora


Grad Niš ostao je bez preliminarnih izbornih rezultata koje je Gradska izborna komisija (GIK) objavila 3. juna, pošto je GIK na sednici održanoj minulog vikenda poništila odluku o tome.

GIK je istovremeno naložila firmi „BIG Data Tehnology“ da obradi podatke sa svih 197 biračkih mesta i da na osnovu toga predloži GIK-u donošenje nove odluke o utvrđivanju preliminarnih rezultata izbora za odbornika u niškoj Skupštini.

Po rečima predstavnika opozicije GIK je time, samo delimično usvojila prigovor koalicije „Biramo Niš“.

Podnosila izborne liste koalicije „Biramo Niš“, Miloš Nešić, kazao je za agenciju Beta da je ta koalicija tražila od GIK-a da otvori svih 197 džakova i da utvrdi koji su tačni rezultati, jer, kako je naveo, u preliminarnim rezultatima ima matematički netačnih rezultata, kao i nelogičnosti i materijalnih grešaka.

„Oni to nisu želeli da urade već su zatražili od firme „BIG Data Tehnology“ da utvrdi tačne rezultate. Oni su time priznali da njihovi prelimanarni rezultati netačni“, istakao je Nešić.

Prema njegovim rečima, u preliminarnim rezultatima GIK-a postoje netačni zbirovi, a između ostalog ne postoji „poklapanje“ zbira izašlih birača po listama, sa ukupnim brojem birača koji su izašli na izbore.

Nešić je rekao da je u odluci GIK-a bilo navedeno da u Nišu živi 226.274 osoba sa pravom glasa, u Odluci o određivanju konačnog broja birača i u rešenju Ministarstva državne uprave navedeno je da u Nišu pravo glasa ima 226.268 ljudi.

„Mi se sada pitamo kako je moguće da netačno računa aplikacija koja je plaćena 5.000 evra. Odlukom da računarska firma odredi tačne preliminarne rezultate GIK se još više upetljala i napravila sebi još veći problem“, naglasio je Nešić.

On je kazao da je zahtev opozicije da se zbog matematičkih i materijalnih grešaka u odluci o preliminarnim rezultatima ponovo otvore džakovi sa biračkim materijalom i ponovo prebroje glasovi, jedan od prigovora koje je GIK delimično usvojila i tako priznala svoju grešku, ali je nije ispravila na valjani način.


#   Niš   List Danas   GIK   lokalni izbori 2024   Biramo Niš koalicija
@OnlineDanas @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima