Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Predsednik SG Niša u svom obraćanju medijima pred drugu parlamentarnu sednicu: Reakcija na medijske navode o otimanju vlasti

rssBookmark and Share

Niš 25.09.2024. Južna Srbija Info - redakcija

Druga sednica niškog parlamenta biće održana u prvoj polovini oktobra 2024. godine, najavio je u svom saopštenju medijima, predsednik gradskog parlamenta, prof. dr Igor Novaković.

Predsednik SG Niša u svom obraćanju medijima pred drugu parlamentarnu sednicu: Reakcija na medijske navode o otimanju vlasti

Na sednici će se razmatrati ključni projekti za razvoj grada, uključujući infrastrukturne investicije i rebalans budžeta za 2024. godinu. Novaković je istakao važnost tačaka koje će biti na dnevnom redu, poput planova za izgradnju novih trafostanica i solarnih elektrana. Posebno su najavljeni projekti trafostanica Niš 9 i Niš 16, kao i izgradnja solarnog parka "Lovo Promaj 2" na teritoriji opštine Crveni Krst.

Pored infrastrukturnih projekata, biće razmatrana raspodela dobiti i pokriće gubitaka za javna preduzeća, uključujući Zavod za urbanizam i Gradsku stambenu agenciju. Rebalans budžeta će biti jedna od najvažnijih tačaka, s obzirom na prilagođavanje finansijskih planova za preostali deo godine. Novaković je naglasio da je rebalans u završnoj fazi izrade i da će biti uključen u dnevni red sednice.

Pre sednice Skupštine, biće održani sastanci odbora koji će odlučivati o tačkama dnevnog reda. Novaković je posebno istakao formiranje Komisije za nagrade Grada Niša, koja mora da prođe kroz Odbor za imenovanja. Komisija će biti zadužena za raspisivanje konkursa za najveće priznanje Grada Niša, 11. januar, između 1. i 15. decembra 2024. godine.

Reakcija na medijske navode o „otimanju vlasti“

Novaković se osvrnuo i na medijske izveštaje o navodnim nepravilnostima u vezi sa konstitutivnom sednicom Skupštine i žalbom koalicije "Biramo Niš". Prema njegovim rečima, Viši sud u Nišu je odbacio žalbu "Biramo Niš" zbog formalnih nedostataka. Novaković je podsetio da je član 67 Zakona o lokalnim izborima jasan u vezi sa gubitkom mandata odbornika u slučaju gubitka prebivališta.

On je osudio medijske navode o „otimanju vlasti“ i naglasio da su sve aktivnosti sprovedene u skladu sa zakonom. „Vlast nije oteta, korum je postojao, i sve odluke su donete legalno“, izjavio je Novaković.

Promene u odborničkim grupama

Opoziciona Grupa građana "Dr Dragan Milić" suočila se sa prvim problemima nakon što su dva odbornika, Milena Vakić Paunović i Oliver Paunović, napustili grupu zbog „programskih i strateških razmimoilaženja“. Najavili su formiranje samostalne odborničke grupe. Takođe, dva odbornika iz Koalicije "Biramo Niš", Slaviša Dinić i Dragana Milutinović, napustili su koaliciju s planom da formiraju novu odborničku grupu zajedno s Lelom Lazović iz Grupe građana "Dr Dragan Milić".

Iako su ove promene unutar opozicije izazvale talas komentara, oni tvrde da ih ovakvi odlasci neće oslabiti, već da će se možda čak i ojačati, s obzirom na to da će oni koji su izašli i dalje delovati opoziciono.


#   Niš   Igor Novaković   sednica   Skupština grada Niša   opozicija   odbornička gupa
@redinmind @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima