Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

U Nišu održan protest protiv iskopavanja litijuma

rssBookmark and Share

Niš 10.08.2024. Z. Stojnić, Južna Srbija Info

Građani Niša okupili su se sinoć ispred Gradske kuće kako bi izrazio nezadovoljstvo planovima za iskopavanje litijuma kompanije Rio Tinto. Okupljeni su poručili da će braniti Jadar i da neće dozvoliti eksploataciju litijuma u Srbiji, uključujući planirane projekte u Nišu, Vranju, Kuršumliji i Pirotu.

U Nišu održan protest protiv iskopavanja litijuma

Nakon okupljanja, protestnu šetnju predvodili su aktivisti i govornici, uključujući Uroša Taskovića, Danijela Dašića, studenta Dimitrija Dimića, apsolventkinju Andreju Dikić i Petra Seratlića iz organizacije Nova generacija. Govornici su ukazali na štetne posledice koje bi rudarenje moglo imati po životnu sredinu, naglašavajući da Srbija već trpi zbog zagađenja i da su ovakvi projekti dodatna pretnja za prirodne resurse.

Andreja Dikić, koja je prva govorila na protestu, istakla je da kompanija Rio Tinto ne poštuje zakone Srbije, ali da građani neće dozvoliti iskopavanje litijuma oko Gornjih Nedeljica i drugih delova Srbije. Branislav Đorđević, student iz Novog Sada, koji je pešačio 149 kilometara do Loznice u znak protesta, poručio je okupljenima da država pokušava da uguši glasove ujedinjenih građana i pozvao na odlučnu akciju.

Petar Seratlić, koji je bio procesuiran zbog organizacije ranijih protesta, izjavio je da se sistem bori protiv onih koji koriste svoja ustavna prava, ali da građani neće odustati od zaštite svoje zemlje. Aktivista Danijel Dašić doneo je balon s mutnom vodom kao simbol onoga što bi moglo postati realnost ako se planovi Rio Tinta realizuju. On je ukazao na ekološke katastrofe povezane s rudarskim projektima ove kompanije u drugim delovima sveta i kritikovao obećanja političara o navodnim ekonomskim koristima.

Protestna šetnja, koja je usledila nakon govora, kretala se od Gradske kuće do Skupštine Grada, prolazeći ključnim ulicama Niša, uključujući Sedmog jula, Bulevar Nemanjića, Vojvode Mišića, Voždovu, Trg Stevana Sinđelića i Ulicu Nikole Pašića. Okupljeni su poručili da će nastaviti s protestima dok se planovi za iskopavanje litijuma ne obustave i dok se ne zaštiti životna sredina Srbije.

 

 

 


#   Niš   protest   gradska kuća   litijum
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima