Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Potvrđeni mandati odbornika, opozicija napustila pa se vratila na sednicu, vlast usvojila zamenu odbornice SNS-a

rssBookmark and Share

Niš 12.08.2024. Z. Stojnić, Južna Srbija Info

Na današnjoj konstitutivnoj sednici Skupštine Grada Niša, koja je započela burnim raspravama između opozicije i vlasti, ključna tema bila je potvrđivanje mandata odbornika i izbor nove skupštinske vlasti. Verifikovani mandati. 31 odbornik sa liste SNS, 30 sa opozicionih listi. Odbornici položili zakletvu.

Foto: Južna Srbija Info
Foto: Južna Srbija Info

Nakon što su opozicioni odbornici napustili sednicu, vladajuća koalicija oko Srpske napredne stranke (SNS) iskoristila je trenutak da usvoji zamenu odbornice i obezbedi većinu.

Sednica, koja je počela sa ciljem izbora gradonačelnika, zamenika gradonačelnika i članova Gradskog veća, pretvorila se u političku bitku oko kvoruma i verifikacije mandata. Opozicija je od početka insistirala na transparentnosti i poštovanju procedure, kritikujući način na koji je vlast pokušala da zameni odbornicu Slavicu Aleksić (SNS) Bratislavom Ćirkovićem.

Predsedavajuća Skupštine, Mirjana Lapajne (SNS), izjavila je da Poslovnik nije povređen i da je postignut kvorum za zamenu 31. odbornika, uprkos odlasku opozicije. Sa 31 prisutnim odbornikom, vladajuća koalicija je potvrdila mandat Bratislavu Ćirkoviću, čime je osigurala većinu.

Nakon ovog glasanja, sednica je nastavljena s predlogom da Igor Novaković iz SPS-a preuzme funkciju predsednika Skupštine. Kako će se dalji događaji odvijati i da li će opozicija pokušati da ospori ovu odluku, ostaje da se vidi u nastavku političke borbe za vlast u Nišu.

 

 

 


#   Niš   sednica   Skupština grada Niša   lokalni izbori 2024
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima